NIJE VOLAN: Ovo je NAJPRLJAVIJE mesto u automobilu! Nikad ne obraćamo pažnju na njega, a LEGLO JE BAKTERIJA

Autor:

Razonoda

25.08.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za sve vozače je da što ćešće peru automobile jer nikada golim okom neće moći da primete koliko se bakterija pojavi u njemu ako nemaju dobru higijenu četvorotočkaša

NIJE VOLAN: Ovo je  NAJPRLJAVIJE mesto u automobilu! Nikad ne obraćamo pažnju na njega, a LEGLO JE BAKTERIJA

Foto: pixabay.com

Poslednje istraživanje oko čistoće automobila i toga gde se nalaze najprljavija mesta u njima, izazvalo je pravu buru među vozačima.

Uprkos činjenici da je godinama unazad vladalo opšte mišljenje kako je volan bez premca u automobilu kada je reč o nagomilavanju bakterija, rezultati poslednjeg istraživanja jednog univerziteta, opovrgli su tu teoriju.

Mikrobiolog sa Univerziteta Aston, doktor Džonatan Koks naveo je gepek automobila kao mesto koje je ubedljivo najprljavije, sa čak 1.425 identifikovanih mikroorganizama.

Ovo nije dobra informacija za sve one koji kolima idu recimo u nabavke i posle njih kese sa hranom i pićima ubacuju u gepek.

Što se tiče ostalih prljavih mesta, na drugom mestu se našlo sedište vozača sa 649 bakterija, a potom slede ručka menjača, zadnje sedište i instrument tabla.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Volan naspram nabrojanih mesta u kolima uopšte nije prljav. Na njemu je Koksov tim istraživača pronašao samo 146 bakterija.

Doktor Koks i njegov tim preporučili su vozačima da što češće peru automobile, a naročito njihovu unutrašnjost što mnogi ne čine tako često.

Tepisi, držači za čaše i šavovi na presvlakama često su leglo prljavštine koje oko ne može tako lako da percipira.

Ukoliko sami perete automobil, gledajte da to činite što je moguće preciznije i strpljivije jer će vaš i organizam ostalih putnika u vozilu biti veoma zahvalni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading