ZLATNIH 9 PRAVILA ZA POLOVNJAKE: Ovo su stvari koje nikako ne smete zaboraviti

Autor:

Razonoda

08.03.2023

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na nove automobile se često toliko dugo čeka da se sve više ljudi odlučuje za drugu opciju.

ZLATNIH 9 PRAVILA ZA POLOVNJAKE: Ovo su stvari koje nikako ne smete zaboraviti

Foto: Tanjug/www.profimedia.rs

Nemate vremena da čekati novi auto i odlučili ste da kupite polovni. Ovo je nekoliko bitnih stvari koje morate imati na umu.

Osim ako automobil nije pokriven nekom garancijom, svi problemi koje ima pripadaju vama nakon što ga odvezete kući.

1. SIGURNOSNA OPREMA

Poslednjih godina sve veći broj novih automobila uključuje naprednu tehnologiju bezbednosti i pomoći vozaču u najmanju ruku kao opciju, ako ne i kao standardnu opremu.

Republika

Foto: youtube.com/ RTS Sajt - Zvanični kanal

 

To znači da su polovni automobili lakše dostupni s takvim stvarima, u rasponu od automatskog kočenja u nuždi (AEB) do prilagodljivog tempomata. Toplo preporučujemo AEB s detekcijom pešaka i upozorenjem na mrtvi ugao.

2. POUZDANOST

Suzite polje tražnje na modele koji se ističu pouzdanošću.

Ali, zapamtite, svaki polovni automobil ima istoriju korišćenja, a ponekad i zloupotrebe. Samim tim, uvek je dobra ideja da svako polovno vozilo koje razmišljate da kupite pre toga pregleda stručna osoba.

3. STAROST

Zbog trenutnog stanja na tržištu, automobili koji su stari samo godinu ili dve možda koštaju gotovo isto kao i kad su bili novi.

Možda je u ovom trenutku bolje potražiti vozila stara pet-šest godina, uz uslov da ih kupujete od prvog vlasnika.

4. UPOREDITE PONUDE

Odredite budžet koji ste spremni da izdvojite za kupovinu automobila. Pri tome je važno u obzir uzeti i mesečne i ukupne troškove, a ne samo cenu automobila.

5. PRODUŽENE GARANCIJE

Budite oprezni s produženim garancijama.

Republika

Foto: facebook.com/Auto Plac Balkan

 

Programi koje treba doplatiti generalno nisu vredni potrošenog novca: u proseku, manje košta da platite popravku iz svog džepa nego da platite unapred nešto što možda nikada nećete koristiti.

Ipak, sve zavisi, možda i ne mora biti tako. Svakako, najbolje je da kupite polovnjak koji je još pokriven fabričkom garancijom.

6. DOBRO POGLEDAJTE AUTOMOBIL

Savet je jasan, ali mnogi ga, začudo, ignorišu. Šta god da vam kaže vlasnik vozila, čak i ako ga lično poznajete, mora biti podložno promeni.

7. TRIKOVI PRI PREGLEDU

Vizuelno pregledajte automobil po suvom, sunčanom danu da biste bolje videli nesavršenosti i moguće probleme.

Pogledajte i donji deo zbog rđe, curenja tečnosti ili drugih znakova koji pokazuju da nešto ne štima. Okrenite svaki točkić, pritisnite svako dugme i prekidač da biste bili sigurni da sve radi kako treba.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Ako osetite miris buđi, automobil je možda bio u poplavi ili negde curi, što može značiti štetu od vode.

8. PROBNA VOŽNJA

Pre nego što uopšte počnete da vozite proverite da li je automobil odgovarajuće veličine za vaše potrebe, jesu li sedišta udobna... Tokom vožnje pogledajte u retrovizor da biste videli da li dimi iz auspuha (sve, osim belog dima, nije dobro).

Nakon vožnje proverite ispod automobila curi li ulje, imajući na umu da će, ako je klima-uređaj uključen, ispod automobila biti lokva čiste vode.

9. POMOĆ STRUČNJAKA

Ovaj savet je toliko važan da mislimo da ga vredi ponoviti: ako tako može, neka vam auto pregleda mehaničar ili, ako ne poznajete nikoga ko se razume u mehaniku, bilo koja nepristrasna stručna osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading