POTENCIJALNA OPASNOST OD POŽARA: Koje uređaje ne smete da držite dugo uključene u produžni kabl?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

15.06.2024

00:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korišćenje produžnih kablova u domaćinstvu može biti veoma praktično, ali i izvor velikih opasnosti ukoliko se ne koriste pravilno.

POTENCIJALNA OPASNOST OD POŽARA: Koje uređaje ne smete da držite dugo uključene u produžni kabl?

Foto: Shutterstock

Vatrogasci upozoravaju da preterano opterećenje produžnih kablova može dovesti do požara, a mnogi od nas često preopterećujemo ove kablove bez razmišljanja o potencijalnim posledicama.

Preporuke proizvođača klima uređaja

Jedna od važnih preporuka proizvođača klima uređaja je direktno uključivanje u zidnu utičnicu, umesto korišćenja produžnih kablova. Ovo je posebno bitno imajući u vidu da klima uređaji spadaju u velike potrošače struje, te njihovo uključivanje u produžni kabl može biti veoma rizično.

Mere opreza koje štite od požara:

1. Produžni kabl redovno proveravajte, odnosno sve kablove uključene u njega i zamenite ih ako primetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se sprečilo pregrevanje. Uvek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

Foto: Printskrin/youtube

Šta ne smete da uključujete na produžni kabl?

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kablu, jer mogu da se pregreju i izazovu požar. Izbegavajte preterano savijanje produžnog kabla kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl treba da bude odgovarajuće dužine. Ako je previše kratak, može da bude pod velikim opterećenjem i uzrokuje pregrejavanje.

6. Držite produžni kabl dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote (šporet, na primer).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading