OVAKO PODESITE KLIMU DA VAS MANJE KOŠTA: Super trik koji čuva kućno budžet u kriznim situacijama

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život bez klime biće nezamisliv pogotovo kada temperature budu previsoke.

OVAKO PODESITE KLIMU DA VAS MANJE KOŠTA: Super trik koji čuva kućno budžet u kriznim situacijama

Foto: Profimedia

Visoke temperature nalažu korišćenje klima uređaja kao neophodnost za udoban život, ali istovremeno se postavlja pitanje koliki će biti račun za struju ako klima radi neprekidno. Stručnjaci ističu da je efikasnije pustiti klimu da radi u punoj snazi i kraće vreme, nego da radi u kraćim intervalima manjom brzinom ili da bude uključena tokom čitavog dana na istoj temperaturi. Osim što će vam uštedeti novac, korišćenje klime u punom intenzitetu će takođe oterati vlagu iz prostorije, što je posebno važno u vlažnim uslovima.

Značaj termostata

Podešavanje termostata na klima uređaju na višu temperaturu može značajno doprineti uštedi energije. Prema nekim podacima, svaki stepen više na termostatu može rezultirati uštedom od tri do pet posto energije. Preporučuje se da klimu ostavite da radi na 26 stepeni kako biste ostvarili maksimalnu uštedu energije. Ovo je posebno korisno sa aspekta očuvanja životne sredine i smanjenja uticaja klimatskih promena.

Foto: Shutterstock, Pixabay

Kako podesiti klimu da troši manje struje


Optimalno korišćenje klime

Kada je reč o održavanju optimalnih uslova u prostoriji, važno je da klima uređaj bude redovno servisiran kako bi očuvao svoju efikasnost. Takođe, preporučuje se redovno čišćenje filtera kako bi se osiguralo da klima uređaj ne troši više energije nego što je potrebno. Takođe, dobro izolovane prostorije doprinose efikasnijem korišćenju klime, što može dodatno doprineti uštedi energije, piše "Kurir".

Korišćenje klime je neophodno u većini klimatskih uslova, ali uz određene prakse može se postići značajna ušteda energije. Redovno održavanje klima uređaja, optimalno podešavanje termostata i korišćenje klime u punoj snazi samo su neki od koraka ka efikasnijem korišćenju ovog sistema za rashlađivanje prostora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading