KOLIKO PUTA NEDELJNO TREBA PRATI KOSU? Dermatolog upozorava na veliku grešku, pre šamponiranja uvek stavljajte OVO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka je podelila korisne savete za negu kose.

KOLIKO PUTA NEDELJNO TREBA PRATI KOSU? Dermatolog upozorava na veliku grešku, pre šamponiranja uvek stavljajte OVO

Foto: pexels.com

Doktorka Dženi Liu dermatološkinja pokazala je svoju stručnost na TikToku i tako svakodnevno edukuje hiljade pratilaca o nezi kože glave. Otkrila je važnost pravilnog pranja kose i otkrila nove informacije o uticaju sebuma i naslaga mrtve kože na zdravlje kože glave.

Pranje kose prema potrebama skalpa

Doktorka ističe značaj da skalp sam odredi koliko često treba prati kosu, umesto da se pridržavamo fiksnog rasporeda pranja. Istakla je da je zdravlje korena kose od ključnog značaja za celokupno zdravlje kose, te je naglasila važnost izbegavanja preteranog sebuma i peruti koji može izazvati oksidativni stres. 

- Prvo morate pustiti da vaš skalp odluči koliko često treba da perete kosu umesto da budete ograničeni određenim brojem. Praću kosu kada moj skalp bude masan, umesto da kažem "Moram da perem svoju kosu svakog drugog dana ili dva puta nedeljno" - kaže doktorka.


Ulje pre pranja kose

Jedan od saveta koje je doktorka Liu podelila jeste nanošenje ulja pre pranja kose kako bi se smanjilo oštećenje od vode tokom pranja.

- Druga stvar je da pred šamponiranje nanesete ulje kako biste smanjili oštećenje od strane vode tokom pranja kose. Moja kosa je prirodno porozna i prilično je oštećena od farbanja kao i stilizovanja vrelim uređajima, tako da mi pomaže kada nanesem ulje na krajeve kose pred pranje ili pred spavanje.

Foto: shutterstock

Jedan od saveta koje je doktorka Liu podelila jeste nanošenje ulja pre pranja kose

Spavanje na jastučnici od satena

Dr Liu je istakla značaj spavanja na jastučnici od satena, navodeći da je primetila značajnu razliku u teksturi i izgledu kose nakon prelaska na ovu vrstu jastučnice. Saten sprečava naelektrisanje kose i smanjuje trenje dok spavate, čime olakšava oblikovanje kose, piše "Najzena".

Preporuke za pravilno pranje kose

U svojim informativnim snimcima, Dr Liu je naglasila važnost češljanja kose pre pranja, kao i upozorila na potencijalne negativne efekte česte upotrebe proizvoda protiv peruti tokom pranja kose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading