SRPSKO VEROVANJE KAŽE: Dan kada ste rođeni određuje vam SUDBINU, evo šta označava PONEDELJAK i drugi

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U srpskoj tradiciji, verovanja o danima u nedelji i uticaju na život prenose se i danas.

SRPSKO VEROVANJE KAŽE: Dan kada ste rođeni određuje vam SUDBINU, evo šta označava PONEDELJAK i drugi

Foto: Shutterstock

Prema srpskim narodnim verovanjima, svaki dan u nedelji nosi određene osobine i uticaje na sudbinu osobe rođene tog dana.

Ponedeljak - dan za uspeh i početak

Ponedeljak se smatra blagotvornim danom, idealnim za početak svih vrsta poslova. Prema verovanjima, dete rođeno u ponedeljak imaće dug i uspešan život. Takođe, hrišćani veruju da je Bog započeo stvaranje sveta upravo u ponedeljak, što dodatno pojačava pozitivan uticaj ovog dana.

Utorak - najnesrećniji dan

U srpskim narodnim verovanjima, utorak se smatra najnesrećnijim danom. Čak se kaže da "i vukovi čuvaju krzno" u utorak, a nije preporučljivo započinjati nikakav rad jer se smatra da može dovesti do neuspeha.

Foto: shutterstock

Šta dan kada ste se rodili govori o vama


Sreda - dan napretka i zdravlja

Sreda ima mnogostruko značenje. Smatra se da je pogodna za započinjanje poslova i putovanja, dok se veruje da će deca rođena ovog dana biti napredna i zdrava. U nekim delovima Srbije, sreda se čak posmatra kao svetac, pružajući pomoć bolesnicima i onima koji pate.

Četvrtak - dan sreće i uspeha

Četvrtak se smatra srećnim danom, a prema narodnom verovanju, deca rođena tog dana biće srećna i uspešna u životu. Takođe, u prošlosti su se radovi na njivama često počinjali četvrtkom, a smatralo se povoljnim ići u prošnju devojke.

Petak - dan nesreće i opreza

Petak je prema narodnom verovanju jedan od nesrećnih dana, pa čak se i deci rođenoj petkom ne pripisuje sreća u životu. U nekim delovima Srbije, petak se smatra "nečistim" i pogodnim za susret s "demonima", te se izbegavaju poslovi i putovanja kako ne bi doneli nesreću.

Subota - dan posvećen mrtvima

Subota je dan posvećen mrtvima, kada se posećuje groblje i pale sveće. Prema verovanjima, deca rođena subotom smatraju se neobičnim, ali imuni su na "zla bića". Takođe se veruje da su oni sposobni da nauče nemušti jezik i razgovaraju sa životinjama.

Nedelja - dan odmora i sreće

Nedelja je dan odmora, a prema hrišćanskim verovanjima, ljudi rođeni nedeljom smatraju se izuzetno srećnima i žive "gospodski". Ovaj dan je posvećen odmoru i porodičnom vremenu, a nosi sa sobom pozitivne uticaje na život, prenosi "Espreso".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading