NIKAKO NE ZAKLJUČAVAJTE VRATA OD KUPATILA: Postoji ogroman rizik dok se KUPATE da vam se OVO dogodi!

Autor: M.O.

Lifestyle

09.04.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svaki slučaj isključite iz navike zaključavanje vrata.

NIKAKO NE ZAKLJUČAVAJTE VRATA OD KUPATILA: Postoji ogroman rizik dok se KUPATE da vam se OVO dogodi!

Foto: Shutterstock

Svima je već jasno da srčani zastoj ne bira ni mesto ni vreme, jer može da pogodi bilo koga u svakom trenutku. Na ulici, u autobusu, kupatilu...

Važi za jedno od najsmrtonosnijih medicinskih slučajeva, a razlikuje od srčanih udara gde je dotok krvi u srce prekinut, dok su srčani zastoji uzrokovani abnormalnim srčanim ritmom. 

Stopa smrtnosti usled zastoja srca na ulici, tačnije izvan bolnice, ispostavilo se da iznosi 90 odsto, pokazuje studija Centra za prevenciju zastoja srca u Los Anđelesu.

Tokom srčanog zastoja srce prestaje da kuca

Republika

Foto: shutterstock

Izbegavajte zaključavanje vrata od kupatila tokom kupanja ili vršenja nužde 

 

Prema "Medical News Today" postoje i velike šanse da će se ovaj problem javiti prilikom kupanja, tuširanja ili vršenja nužde zbog stresa koje ove aktivnosti mogu da izazovu u telu.

Korišćenje toaleta

Prilikom pražnjenja creva, mnogi ljudi se naprežu, a ovaj proces može izazvati dodatni stres za srce. Za osobe čija je srčana funkcija već oslabljena, ova svakodnevna radnja može predstavljati rizik od iznenadnog zastoja srca. Takođe, odlazak u toalet može izazvati vazovagalnu reakciju, jer pritisak koji se stvara prilikom nužde može uticati na vagusni nerv i dovesti do usporenja rada srca.

Kupanje i tuširanje

Temperatura vode tokom kupanja ili tuširanja takođe može imati uticaj na rad srca. Previše hladna ili previše vruća voda može brzo uticati na srčani ritam, posebno kod osoba koje već imaju kardiovaskularne probleme. Nagla promena telesne temperature tokom tuširanja može opteretiti arterije i kapilare, što može biti posebno problematično za osobe sa srčanim oboljenjima.

Svakodnevne aktivnosti mogu imati značajan uticaj na zdravlje srca i naglašavaju važnost pažljivog pristupa čak i uobičajenim radnjama radi očuvanja zdravlja srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading