OVAKO PROVERITE DA LI TREBA DA PRESADITE BILJKU: Pre nego što to uradite, obavezno prekontrolišite JEDNU stvar!

Autor: M.O.

Lifestyle

31.03.2024

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada je vreme za presađivanje cveća

OVAKO PROVERITE DA LI TREBA DA PRESADITE BILJKU: Pre nego što to uradite, obavezno prekontrolišite JEDNU stvar!

Foto: Shutterstock

Sa dolaskom proleća, vreme je da se posvetimo presađivanju našeg cveća i kućnog zelenila. Ovaj proces zahteva pažnju i delikatnost kako bismo omogućili biljkama da napreduju i budu zdrave tokom narednih meseci.

Kada je vreme za presađivanje?

Republika

Foto: shutterstock

Ako presađujete cveće, obavezno sve ove korakte ispratite

Prvi korak je da pažljivo proverimo da li naše biljke zaista zahtevaju presađivanje. Indikatori poput korenja koje viri iz saksije ili nedostatak napretka u rastu mogu biti znakovi da je vreme za promenu. Takođe, biljke koje ne cvetaju u očekivanom periodu takođe mogu zahtevati veći prostor za rast.

Kada prelazimo na presađivanje, važno je odabrati saksiju odgovarajuće veličine. Nova saksija trebalo bi da bude samo nekoliko centimetara veća od prethodne, kako bi biljka imala dovoljno prostora za rast, ali ne i previše prostora koje bi moglo da izazove šok. Priprema supstrata je takođe bitan korak, gde je važno osigurati odgovarajuću mešavinu zemlje, humusa i peska, prilagođenu vrsti biljke koju presađujemo.

Kada je sve spremno, pažljivo izvadimo biljku iz stare saksije, oslobađajući korenje od zemlje. Ukoliko je biljka dobro razvijena, može se čak i podeliti na više delova i presaditi u više saksija. Zatim, pažljivo spuštamo svaki deo korenja u pripremljeni supstrat, prateći sa dodatnim zemljom do iste visine kao u staroj saksiji.

Nakon presađivanja, obilno zalijemo biljku odstajalom vodom, a zatim odlijemo višak vode iz tacne. Važno je napomenuti da ako smo nedavno kupili biljku, verovatno nam neće trebati presađivanje barem godinu dana. Naravno, ukoliko želimo da promenimo dekor saksije, to možemo učiniti i bez presađivanja.

Presađivanje cveća i kućnog zelenila može biti izazovan proces, ali uz pažnju i pravilnu negu, naše biljke će nam zahvaliti zdravim rastom i bujnim cvetovima tokom cele sezone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading