PROBUDILA SE I SHVATILA DA VIŠE NE GOVORI SVOJIM GLASOM: Nastao je PAKAO u porodici, na kraju je OVO morala da uradi! (VIDEO)

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

18.03.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo stanje je veoma retko.

PROBUDILA SE I SHVATILA DA VIŠE NE GOVORI SVOJIM GLASOM: Nastao je PAKAO u porodici, na kraju je OVO morala da uradi! (VIDEO)

Foto: TikTok/printscreen

Zoi Koles (36) je žena iz Engleske koja je doživela neverovatnu promenu glasa doslovno preko noći, u junu 2023. godine. 

Umesto svog maternog engleskoj jezika, počela je da govori sa prepoznatljivim velškim akcentom. Iako nikada nije posetil Vels, ljudi su počeli da je zapitkuju da li je iz Kardifa. 

Ova ogromna promena je učinila to da se Zoi oseća anksiozno, gde je zbog cele situacije nastao haos u njenom porodičnom domu, gde je odlučila da ga napusti. Nikako se nije više sa njima uklapala. 

Zašto se dogodila promena u glasu? 

Zoe veruje da pati od izuzetno retkog sindroma stranog naglaska (FAS), koji je do sada zabeležen samo u oko 150 slučajeva širom sveta. Ovaj sindrom obično nastaje kao posledica povrede glave ili mozga, pri čemu su moždani udari najčešći uzrok. 

 

 

Pored toga, FAS može da se javi i nakon traume mozga, krvarenja u mozgu ili tumora na mozgu.

Zanimljivo je da Zoe tvrdi da njen originalni nemački naglasak povremeno prelazi u velški, dok se njen stari engleski naglasak vraća kada ima loš period vezan za njenu neurološku bolest.

 

 

Pored problema sa naglaskom, Zoe se bori i sa funkcionalnim neurološkim poremećajem (FND), koji utiče na to kako mozak prima i šalje informacije ostatku tela. Ovaj poremećaj može da uzrokuje slabost udova, napade, probleme sa hodanjem, trzanje i senzorne smetnje. Zoe je podelila da je ranije bila aktivna majka i zaposlena kao konobarica, ali da sada pati od hroničnih bolova, poteškoća u govoru i hodanju, kao i umora koji je brzo iscrpljuje.

Borba za povratak starog glasa

Iako je Zoe razvila naklonost prema svom novom naglasku, on i dalje uzrokuje bolove i trnjenje u licu, što predstavlja dodatni izazov za nju. Nažalost, nakon posete neurologu, saopšteno joj je da ne postoji terapija koja bi joj vratila stari glas. Ona sada želi da podigne svest o ovom retkom sindromu i da pokaže da su ovi problemi stvarni i da se zaista dešavaju. Iako se Zoe prilagodila svom novom naglasku, ona ističe da joj i dalje predstavlja veliki izazov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading