ZAŠTO JE BRIŽNA MAJKA UBILA SVOJE TROJE DECE? Psiholog otkriva "CRVENE ZASTAVICE" kod žene posle porođaja!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

25.02.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno obratiti pažnju na ženino ponašanje i mentalno stanje nakon porođaja.

ZAŠTO JE BRIŽNA MAJKA UBILA SVOJE TROJE DECE? Psiholog otkriva "CRVENE ZASTAVICE" kod žene posle porođaja!

Foto: facebook/American Crimes And Beyond

Večernji sati 24. januara 2023. zabeleženi su kao trenutak koji je zauvek promenio život Patrika Klensija, kada je pronašao svoju beživotnu decu u podrumu svog doma. Njegova supruga Lindzi, koja je navodno pokušala da izvrši samoubistvo, pronađena je u dvorištu.

Postavlja se pitanje, šta je nateralo brižnu i posvećenu majku, koja je po struci bila medicinska sestra, da načiti tako stravičan zločin?

 

 

Sada je utvrđeno da je  patila od postnatalnog psihotičnog sloma kada je smrtno ranila svoju decu, Koru, pet godina, Doson, tri i sedmomesečnu bebu Kalan, pre nego što se 24. januara bacila sa prozora.

Klensijeva priča izazvala je pažnju širom zemlje o važnosti mentalnog zdravlja nakon porođaja, dok su desetine žena izrazile podršku mami koja je opisana kao ona koja je umela da voli i bila voljena. 

- Prava Lindzi je velikodušno volela i brinula za sve - mene, našu decu, porodicu, prijatelje i svoje pacijente.Sve što sada želim je da nekako pronađe mir - rekao je patrik. 

Bivši saradnici i prijatelji su izrazili svoju tugu kroz desetine pisama, ističući da je "svako od nas mogao biti ona", te su saosećali sa njenim borbama sa anksioznošću, o čemu je Lindzi javno govorila na društvenim mrežama.

Doktorka Kaeni je psiholog i članica upravnog odbora "Postpartum Support International", istakla je da doživljavanje psihoze nakon porođaja "nije tako retko kao što se možda misli".

Ona je rekla da preživeli traže da ne koristimo reč "retko" jer žene možda pokazuju znakove i simptome, ali ne mogu dobiti pravu dijagnozu. 

- Mnogo je ljudi koji pate zbog toga - rekla je doktorka, navodeći zastrašujuću statistiku da jedna od 2000 trudnica doživljava psihozu.

Dr Kaeni je dodala da od jedne od 2000, samo oko četiri posto žrtava počini čedomorstvo.

ZNAKOVI

Prema dr Kaeniju, partneri i voljeni trebalo bi da obrate pažnju na nekoliko znakova koji bi mogli ukazivati na to da neko pati od ovog stanja.

- Prva crvena zastava je koliko spavaju. Ponekad osoba koja je doživela postporođajnu psihozu može imati maničnu epizodu - rekla je za "The Sun". 

Ova epizoda može rezultirati time da se nova majka ponaša "dobro" uprkos nedostatku sna.

- Svako ko spava samo dva sata noću će imati mentalne promene i neće moći biti u svom normalnom stanju sa samo dva sata sna - dodala je. 

Drugi znakovi koji mogu proizaći iz tragične manije uključuju uznemirenost hiperaktivnost ili njihove priče koje se ne poklapaju. 

- Kada govorite sa njima, oni spajaju reči tako da ne idu zajedno. Jako je primetno - izjavila je dr Kaeni.

Nastavila je rekavši da se osoba nakon porođaja može činiti kao da "nije prisutna" tokom razgovora. 

Takođe su i halucinacije prisutne kasnije, ako se ne odreaguje na vreme. Slučaj kod Lindzi je bio taj da je ona navodno čula "muške glasove" koji su je nagovarali da ubije svoju decu. 

Doktorka Kaeni sugeriše onima koji se pripremaju za porođaj da kontaktiraju stručnjaka za mentalno zdravlje i naprave akcioni plan u slučaju da se pojave problemi.

Ako vi ili neko koga poznajete prolazi kroz slične izazove, nemojte oklevati da potražite pomoć. Nacionalne linije za prevenciju samoubistva i krizni tekstualni servisi pružaju anonimnu podršku i mogu vam pomoći da pronađete resurse koji vam mogu biti od pomoći.

Važno je shvatiti da mentalno zdravlje nema granice i da nema sramote u potrazi za pomoći kad je potrebna. Svi zaslužuju podršku i razumevanje tokom izazovnih perioda u životu, uključujući i period majčinstva.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading