VLADA OPASAN TREND MEĐU TRUDNICAMA U SRBIJI - PRETNJA JE PO BEBU: Nismo ni svesni RIZIKA, buduće majke moraju biti OPREZNE!

Autor: M.O.

Lifestyle

14.02.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svim zemljama vlada trend koji nije naivan.

VLADA OPASAN TREND MEĐU TRUDNICAMA U SRBIJI - PRETNJA JE PO BEBU: Nismo ni svesni RIZIKA, buduće majke moraju biti OPREZNE!

Foto: Shuttestock

Sve veći broj žena se odlučuje za porođaj kod kuće, a sada je taj trend sve zastupljeniji i kod nas. 

Kolika je opasnost i rizik?

Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG) nedavno je izdao upozorenje o rizicima trenda slobodnog rađanja, ističući potrebu za podrškom ženama da rađaju onako kako žele, ali naglašavajući i važnost bezbednosti. U saopštenju RCOG-a istaknuto je da porodice treba da budu svesne rizika koje nosi odluka o porođaju bez prisustva medicinskog osoblja. 

Trend slobodnog rađanja ili porođaja bez asistencije primećen je u porastu nakon pandemije COVID-19, kada su se mnoge trudnice plašile da se porađaju u bolnicama zbog straha od zaraze virusom.

Republika

Foto: Shutterstock

Smatra se da je porođaj u bolnici sigurniji

Pravo na izbor uz svest o riziku

Profesorka Asma Kalil, potpredsednica RCOG-a, naglasila je da žene imaju pravo da biraju okruženje u kom će se poroditi, ali je istakla da je sigurnost najvažnija. Ona je istakla da je važno da žene budu informisane o svim rizicima kako bi mogle da donesu pravu odluku.

Dodala je da kućni porođaji, uz podršku babice, mogu biti prikladni za zdrave žene niskog rizika ili za žene koje rađaju drugo ili treće dete i imaju zdravu trudnoću. Međutim, za prvorotkinje, dokazi pokazuju da kućni porođaj povećava rizik od lošeg ishoda za bebu.



Podaci objavljeni prošlog meseca pokazuju da žene u Velikoj Britaniji umiru pri porođaju istim stopama kao pre dve decenije. Ukupno je zabeleženo 293 žene koje su umrle tokom trudnoće i u šest nedelja nakon porođaja između 2020. i 2022. godine.

Krvni ugrušci su identifikovani kao vodeći uzrok smrti novopečenih majki, dok su koronavirus, bolesti srca i mentalni problemi takođe zabeleženi kao faktori koji su doprineli smrtnim ishodima.

RCOG je naglasio važnost podrške ženama da iskreno razgovaraju o svim aspektima porođaja sa babicom ili doktorom, kako bi mogle da donesu ispravnu odluku koja će obezbediti njihovu sigurnost i sigurnost njihove bebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading