NA BADNJI DAN NIKAKO NE VALJA DA ZADREMATE: Veruje se da vam onda OVO sledi tokom cele godine!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

06.01.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbegnite danas podnevnu dremku.

NA BADNJI DAN NIKAKO NE VALJA DA ZADREMATE: Veruje se da vam onda OVO sledi tokom cele godine!

Foto: shutterstock

Žena spava

Tokom Badnjeg dana, posebno se preporučuje izbegavati dremku ili spavanje tokom dana. Ovo je usko povezano s verovanjem da noć između 6. i 7. januara ima posebnu moć.

Badnjak predstavlja simbol onog drveta koje, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji kako bi zapalili vatru i zagrejali pećinu u kojoj je rođen Isus Hrist. Loženje badnjaka je ključni deo prazničnih običaja, ali sam badnjak će od jutra do sumraka ostati postavljen uz kuću, tek nakon čega će biti unet, praćen posipanjem žita.

Proces paljenja badnjaka se odvija s posebnim poštovanjem, uključujući i molitvu za zdravlje, sreću i mir. Ovaj ritual ima duboko ukorenjeno značenje u prazničnoj tradiciji, označavajući početak proslave i unoseći duh zajedništva i blagostanja u domaćinstvo.

Republika

Foto: Tanjug

Tradicionalno paljenje badnjaka

 

Postoji verovanje da današnji dan treba provesti budan

Spavanje tokom dana može se smatrati nepoželjnim zbog uverenja da bi to moglo doneti nesreću ili privući neželjene duhovne energije.

Badnji dan ima duboko ukorenjen simbolički značaj, a vernici se podstiču da ostanu budni i aktivni kako bi tokom cele godine bili baš takvi - svesni. 

Republika

Foto: pixabay.com

Na današnji dan treba izbegavati spavanje

Tradicionalni običaji tokom Badnjeg dana uključuju pripremu specifičnih obroka, okupljanje porodice, odlazak u crkvu i paljenje badnjaka. Ovo su aktivnosti koje imaju svrhu da unaprede duhovni doživljaj prazničnog dana i obezbede domaćinstvu sreću i blagostanje.

Ukoliko bi se pojedinac opredelio za dremku ili spavanje tokom Badnjeg dana, postoji strah da bi mogao propustiti priliku da aktivno učestvuje u prazničnim ritualima i time izgubi blagoslov i zaštitu. Takođe, veruje se da je budnost tokom ovog čini to da porodica bude na okupu tokom cele godine. 

Na vama je da li ćete danas izbeći dremku, ali bez obzira na verovanja, provedite današnji dan sa porodicom, u krugu bliskih i voljenih ljudi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading