SVEŠTENIK OTKRIVA DA LI DANAS SME DA SE JEDE RIBA: Mnogi je baš sad spremaju za RUČAK, a OVO je odgovor!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.01.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko ko danas posti na vodi.

SVEŠTENIK OTKRIVA DA LI DANAS SME DA SE JEDE RIBA: Mnogi je baš sad spremaju za RUČAK, a OVO je odgovor!

Foto: Tanjug/AP

Zastrašujući slučaj zlostavljanja dece otkriven je na Uralu/Ilustracija

Badnji dan, koji se slavi 6. januara kao završetak Božićnog posta pred najveći hrišćanski praznik Božić, postavlja pitanje u vezi sa ishranom s obzirom na to da ovogodišnji padne u subotu.

U vezi sa tim, razmatra se da li je dozvoljeno konzumirati ribu, s obzirom na to da je tokom Božićnog posta vikendom dopuštena konzumacija ribe. Dodatna nedoumica se javlja da li se na Badnji dan praktikuje post na ulju ili je reč o danu strogog posta na vodi, što je uobičajeno za Veliki petak i Veliku subotu pred Vaskrs.

Republika

Foto: shutterstock

Mnogi danas spremaju ribu za ručak

 

Sveštenik Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, objašnjava da je Badnji dan uvek postan dan, posti se na ulju, a u narodu je široko prihvaćeno konzumiranje pasulja i drugih kuvanih jela pripremljenih na ulju. Međutim, tradicija kaže da bi trebalo izbegavati konzumaciju ribe na ovaj dan, iako je dozvoljena konzumacija drugih jela na ulju.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Badnji dan svi pravoslavni vernici poštuju i pridržavaju se posta

 

Što se tiče situacije kada Badnji dan pada na sredu ili petak, dani koji se obično poste na vodi tokom Božićnog posta, sveštenik ističe da postoji pravilo, ali i izuzeci koji zavise od različitih faktora, uključujući i vreme večernje službe praznika. Ipak, jedina subota u godini koja se poste na vodi, prema svetim ocima, jeste Velika subota, dan pre Vaskrsa, prenosi "Lepa i Srećna". 

Što se tiče pričešćivanja na Božić, sveštenik naglašava da se tradicionalno smatra da se tokom cele nedelje pred pričešće treba postiti na vodi. Međutim, priznaje da postoje izuzeci, uzimajući u obzir zdravstvene i druge faktore. Kao zaključak, navodi da je moguće postiti na ulju na Badnji dan i ipak se pričešćivati na Božić, pružajući verujućima određenu slobodu u pristupu postu u skladu sa njihovim okolnostima i potrebama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading