VEROVALO SE DA OVO TERA SVE BOLESTI: Stare bake su tvrdile da ako TO stavite u DŽEP, virusi će vas zaobilaziti!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

26.12.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma zanimljivo verovanje.

VEROVALO SE DA OVO TERA SVE BOLESTI: Stare bake su tvrdile da ako TO stavite u DŽEP,  virusi će vas zaobilaziti!

Foto: shutterstock

Jeste li ikada čuli za tradiciju nošenja kestena u džepu tokom zime kako biste se zaštitili od prehlade? Može vam zvučati neobično, ali nekada je postojalo verovanje da ova boljka može pomoći u održavanju zdravlja tokom hladnih meseci.

Pre svega, treba napomenuti da se ne radi o običnim kestenima koje jedemo, već o divljim kestenima poznatim kao indijski kesteni ili "ludi kesteni". Oni su sjajni i okrugli, ali nejestivi i otrovni za ljudsku ishranu.

Republika

Foto: shutterstock

Tokom hladnih dana, nekada se verovalo da kesten čuva od virusa

 

Veruje se da su svi korisni sastojci ludi kesteni sipani u tajanstvenu čaroliju koja treba da zaštiti nosioca od prehlade. Mnogi veruju da samo držanje ovih kestena u džepu ili torbi može pomoći u održavanju imuniteta i preventivi od prehlade.

Naučno gledano, ovo verovanje nema temelja. Aktivni sastojak u ludim kestenima, eskulin, zaista ima svojstva koja mogu pomoći u podsticanju limfne drenaže i propustljivosti kapilara. Međutim, ideja da se ova svojstva prenose na organizam jednostavno nošenjem kestena u džepu nije naučno dokazana.

Ipak, tradicija nošenja kestena u džepu ima svoj š, a može biti i podsetnik na prošlost i kulture koje su gajile verovanje u magične moći prirode. Ako vam nošenje kestena donosi osećaj udobnosti i sigurnosti, zašto ne isprobati? Samo budite pažljivi da se ne zavarate i ne konzumirajte ove otrovne kestene!

U suštini, nošenje kestena u džepu tokom zime može biti zanimljiv običaj, ali ne treba se oslanjati na njega kao jedini način prevencije od prehlade. Uvek je najbolje održavati zdrave navike, kao što su redovno pranje ruku, pravilna ishrana i adekvatno oblačenje, kako biste zaštitili svoje zdravlje tokom hladnih meseci.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading