PROZORI TOKOM ZIMSKIH DANA NE SMEJU DA BUDU NA "KIPU": Tako ugrožavate zdravlje i NENAMERNO sebi nanosite veliku štetu

Autor: N.J.

Lifestyle

21.12.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Idealna vlažnost u zatvorenom prostoru trebalo bi da se kreće između 35 i 55 odsto.

PROZORI TOKOM ZIMSKIH DANA NE SMEJU DA BUDU NA "KIPU": Tako ugrožavate zdravlje i NENAMERNO sebi nanosite veliku štetu

Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da postoji nekoliko prednosti otvaranja prozora tokom zime. Brad Roberson i Allen Rathey, stručnjaci iz Indoor Health Councila, ističu nekoliko saveta koji mogu biti od koristi u ovoj situaciji.

Kuće izgrađene u poslednjih 50 godina imaju znatno bolju izolaciju i energetsku efikasnost u poređenju sa starijim građevinama. Ovo omogućava zadržavanje toplote u kući, ali takođe ograničava i protok svežeg vazduha.

Otvaranje prozora tokom zime može biti korisno za provetravanje prostorija, ali bi trebalo voditi računa o vremenu tokom kog su prozori otvoreni. Naime, unutrašnji vazduh postaće zagađen zbog različitih faktora, poput kuvanja, grejanja ili upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje. Vazduh koji ulazi kroz male rupe na balkonskim vratima ili prozorima ne uspeva da dospe u unutrašnjost doma.

Jedan od ključnih razloga za otvaranje prozora zimi je poboljšanje kvaliteta vazduha u domu. Otvaranjem prozora, unosi se svež vazduh koji može značajno smanjiti koncentraciju štetnih supstanci poput ugljendioksida, isparenja iz raznih proizvoda za ličnu higijenu i hemikalija koje se koriste u kući, piše "Reader Digest".

Kako pravilno provetravati prostorije zimi?


Iako je provetravanje važno, bitno je znati i kako to uraditi na pravilan način. Stručnjaci preporučuju kratko, ali intenzivno provetravanje prostorija. To znači da je najbolje otvoriti prozore potpuno na nekoliko minuta kako bi se postigla efikasna izmena vazduha, a zatim ponovo zatvoriti prozore kako bi se sačuvala toplota. Otvaranje prozora ili balkonskih varata "na kip" se ne preporučuje, jer se prostorija tako hladi, a vazduh ipak ne postaje čist unutar doma.

Foto: Shutterstock

Poboljšanje kvaliteta vazduha može imati pozitivan uticaj na san, smanjenje alergijskih reakcija i opšte blagostanje ukućana

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može imati širok spektar uticaja na zdravlje. Redovno provetravanje doma može doprineti opštem osećaju svežine i poboljšati koncentraciju, posebno tokom dužeg boravka u zatvorenom prostoru. Takođe, poboljšanje kvaliteta vazduha može imati pozitivan uticaj na san, smanjenje alergijskih reakcija i opšte blagostanje ukućana.

Kako otvoriti prozor zimi

Zimi je održavanje pravilne ventilacije u kući izuzetno važno, ali isto tako treba paziti da se unutrašnja temperatura ne smanji previše. Stručnjaci ističu da je ključno pronaći balans između provetravanja prostorija i održavanja toplote u domu.


Kada je reč o prostorijama sa povećanom vlažnošću vazduha, poput kuhinje i kupatila, redovno provetravanje postaje još važnije. Prema preporukama stručnjaka, idealna vlažnost u zatvorenom prostoru trebalo bi da se kreće između 35 i 55 odsto. Održavanje ove optimalne vlažnosti može značajno doprineti zdravijem životnom prostoru.

Iako se čini da je provetravanje prostorija jednostavan zadatak, pravilno balansiranje između održavanja temperature i kvaliteta vazduha može zahtevati pažljivo planiranje, pogotovo tokom hladnijih meseci. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading