OVO JE VAŽNO ZA DRUGI DAN SLAVE SVETOG NIKOLE: Sveštenik savetuje šta ne treba PRESKOČITI, a tiče se SVEĆE

Autor: N.J.

Lifestyle

19.12.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri osnovne stvari koje je svaki domaćin danas pripremio za trpezu su žito, sveća i slavski kolač.

OVO JE VAŽNO ZA DRUGI DAN SLAVE SVETOG NIKOLE: Sveštenik savetuje šta ne treba PRESKOČITI, a tiče se SVEĆE

Foto: shutterstock

Danas vernici u Srbiji proslavljaju Nikoljdan. Kako se kaže, jedna polovina Srbije slavi, a druga ide na slavu što sugeriše koliko je ovo velika slava u našoj državi. Dan pre Nikoljdana bilo je preporučeno praviti hranu koja će se služiti gostima, a veruje se da ne treba kućne poslove obavljati dan pre i dan nakon slave.

Tri osnovne stvari koje je svaki domaćin danas pripremio za trpezu su žito, sveća i slavski kolač. Neki ne služe žito drugi dan slavlje već ga pojedu ukućani, drugi na primer, ne pale sveću drugi dan slave. Ljudi različito rade, a sveštenik Dragan objašnjava šta je i kako je ispravno:

- Kako su slavske sveće uglavnom dosta velike i ne dogore na sam dan slave, kada se ugasi sveća se stavlja pred ikonu ili na neko drugo mesto u kući. Običaj je da tu stoji do sledeće godine, a pali se prilikom zajedničkih porodičnih molitvi. Ako i dan nakon slave imate goste valjalo bi da se pomolite Bogu i upalite sveću - rekao je za Telegraf.rs otac Dragan.

Foto: YouTube/Aurora Recepti

Tradicionalno, žito se priprema i poslužuje kao deo verskog obreda

Tradicionalno, žito se priprema i poslužuje kao deo verskog obreda i simboliše život, vaskrsenje, jer prosejana zrna pšenice donose novi život. Ako ne znate kako da pripremite tradicionalno slavsko žito pogledajte recept.

- Žito se sprema za svaku slavu, iako postoji u narodu verovanje da se za "žive" svece ne sprema žito. Vernici treba da znaju da se žito služi za duše upokojenih predaka. Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Žito se služi gostima i ukućanima dok se ne pojede,  jer je greh da se baci - zaključio je sveštenik Dragan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading