JEDAN UREĐAJ IZ KUHINJE ISPUŠTA KANCEROGENE MATERIJE: To je pravi "TIHI UBICA", upozoravaju stručnjaci

Autor: N.J.

Lifestyle

02.12.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budite oprezni!

JEDAN UREĐAJ IZ KUHINJE ISPUŠTA KANCEROGENE MATERIJE: To je pravi "TIHI UBICA", upozoravaju stručnjaci

Foto: shutterstock

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science & Technology, plamen iz samo jedne ringle na plinskoj ploči za kuvanje može biti otrovniji od izlaganja pasivnom duvanskom dimu. Istraživači su otkrili da je kancerogena hemikalija pod nazivom benzen - koja se obično stvara u rafinerijama nafte i duvanskom dimu - takođe prisutna u kućama koje imaju šporet na plin. Zapravo, ventilatori ne mogu da se reše benzena koji ispuštaju plinske peći i koji omogućuje širenje hemikalije iz kuhinje u spavaće sobe ako kuća nema odgovarajuću ventilaciju.

- US EPA značajno podcenjuje emisije benzena iz izgaranja plina u domovima - napisali su istraživači. 

- Naši rezultati pokazuju da visokotemperaturne plinske peći nameštene na 350 Farenhajta (grupisane zajedno) u SAD-u ispuštaju 7.200 kg benzena godišnje. Nasuprot tome, Nacionalni inventar emisija EPA - e procenjuje da svi kuhinjski plinski uređaji (uključujući peći i grejače vode) emituju ukupno 4300 kg benzena godišnje - rekli su i dodaju:

- Mereći koncentracije benzena u spavaćim sobama tokom i nakon korišćenja plinske peći, takođe smo pokazali da benzen proizveden iz plinskih šporeta migrira daleko izvan kuhinje. Ljudi izvan kuhinje mogu biti izloženi povišenim nivoima benzena satima nakon što se ugasi šporet - dodali su istraživači, piše "Forbes".

Foto: YouTube/ Mr. Gizmo

Plinske peći emituju otrovne hemikalije

- Otkrili smo da su emisije benzena iz indukcijskih šporeta i iz kuvanja hrane bile nemerljive, barem za dva obroka koja smo procenili. Nadalje smo otkrili da su srednje emisije iz električnih zavojnica i ploča za kuvanje na visokim temperaturama i električnih šporeta na 350 Farenhajta bile 10 do 25 puta manje od emisija iz peći na gas i propan.

Do danas je više studija dokazalo da izgaranje iz plinskih peći emituje otrovne hemikalije poput metana (snažan staklenički plin), ugljen monoksid (inhibira sposobnost krvnih ćelija da prenose kiseonik), azot dioksid Podc(čest zagađivač vazduha u vezi je sa astmom) i formaldehid (još jedan poznati kancerogen).

Najmanje 41 studija o plinskim šporetima utvrdila je da su deca koja su odrasla u kućama s plinskim šporetima imala 24 odsto veći rizik od razvoja astme tokom života i 42 odsto veći rizik od razvoja astme u detinjstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading