OVE TRI NAMIRNICE UNIŠTAVAJU ZUBE: Roditelji ih daju deci umesto slatkiša, a one STVARAJU KARIJES!

Autor:

Lifestyle

04.12.2023

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednu od njih mališani posebno vole pred spavanje.

OVE TRI NAMIRNICE UNIŠTAVAJU  ZUBE: Roditelji ih daju deci umesto slatkiša, a one STVARAJU KARIJES!

Foto: Shuttestock

Pokušaj roditelja da deci odmalena usade dobre navike u sticanju oralne higijene neretko se završava fijaskom. Mališani uglavnom ne vole da peru zube, a još je manje njih koji znaju pravilnu tehniku pranja zuba. Zato karijes na mlečnim zubima nije retkost.

Stomatolog dr Sem Džetva savetuje kako da sprečite stomatološku katastrofu kod dece.

- Ljudi pretpostavljaju da zdravlje mlečnih zuba nije toliko važno, s obzirom na to da ove zube deca rano izgube. Ali, nebriga o mlečnim zubima može da dovede do karijesa i bolesti desni – upozorava dr Džetva.

Prema njegovim rečima, roditelji prave veliku grešku ako ne nauče dete da temeljno pere zube čim počne da koristi četkicu i pastu.

- Pustite deci pesmicu koja traje oko dva minuta, jer je toliko vremena potrebno da peru zube kako bi oni bili zaista dobro očišćeni. Četkicom za zube i pastom sa fluorom dete bi trebalo da čisti svaki zub od tri do pet sekundi. Jako je važno da dete nauči da pere zube iz iznutra, a ne samo spolja – navodi dr Džetva.

Republika

Foto: pixabay.com

Decu bi odmalena trebalo naučiti pravlnoj tehnici pranja zuba

 

On ujedno za britanski San izdvaja tri namirnice koje su zaslužne za razvoj karijesa i mogu da deluju na zube pogubno kao i slatkiši. To su suvo voće (na prvom mestu suvo grožđe), mleko i sok od pomorandže.

- Suvo voće sadrži mnogo više šećera nego sveže, pa duže ostaje u ustima i povećava rizik od pojave karijesa. Druga namirnica je mleko. Iako je ono zdravo, kad date detetu da popije mleko pre spavanja, a ne podsetite ga da posle popijenog mleka opere zube, mlečni šećer ostaje na zubima i može da inicira pojavu karijesa – ističe stomatolog.

Većina roditelja će svojim mališanima radije dati sok od pomorandže nego neki gazirani napitak. Stomatolog podseća da zašećereni napici nisu dobri za sveukupno zdravlje, pa tako ni za zdravlje zuba, i objašnjava zbog čega je i sok od pomorandže na listi nepoželjnih.

-Zbog visokog nivao kiselosti sok od pomorandže može da dovede dop erozije zubne gleđi – ističe dr Džetva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading