OVO SU NAJLEPŠA ZIMSKA IMENA ZA BEBE: Imaju JAKU simboliku te se veruje da im to čuva ZDRAVLJE!

Autor: M.O.

Lifestyle

25.11.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako uskoro postajete roditelji, evo ideje za ime bebe.

OVO SU NAJLEPŠA ZIMSKA IMENA ZA BEBE: Imaju JAKU simboliku te se veruje da im to čuva ZDRAVLJE!

Foto: shutterstock

bebe

Ako ne znate koje ime da date bebi, a uskoro bi trebali da se ostvarite kao roditelji, možda je neko od ovih imena baš idealno za vas. 

U drevnim vremenima deca rođena u ovom periodu dobro su se čuvala kako bi bila zdrava i kako ne bi razboljevala uprkos oštroj zimi. 

Šest zimskih imena za bebe

Vasilije/Vasilija

Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči 'basileios', što znači 'carski', 'kraljevski'. Takođe može da označava i biljku bosiljak koji važi za Božiji cvet kome se pripisuju mnoga blagotvorna dejstva. Ovo ime se daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (na 'srpsku novu godinu) i oko Bogojavljanja.

Snežan/Snežana

Ime koje je u ovoj varijanti popularno u Srbiji, ali je poznato i među drugim slavenskim narodima u drugačijoj pisanoj formi ali sa istim značenjem. Ime je izvedeno od 'sneg' i muška varijanta se uglavnom izgubila, ali je ženska i dalje prilično popularna. Daje se deci rođenoj preko zime da budu nežna, lepa, 'bela kao sneg'.

Republika

Foto: Shutterstock

Predlog imena za bebe

 

Vuk/Vuka/Vukosava

Staroslavensko ime, u prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se deci u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri. Ime je po običaju davano muškom detetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od 'vuka'. Slično, ako je dete rođeno u zimskim mesecima, ovo ime se davalo zbog zdravlja i 'protiv hladnoće'.

Nikola/Nikolina

Deca rođena u decembru, oko Svetog Nikole, često dobijaju ime po ovom velikom svetitelju. Ime Nikola potiče od latinskog 'Nicolaus'. Ovo ime u sebi sadrži dve reči 'nike' ('pobeda') i laos ('narod'), pa se može prevesti kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu.

Stefan/Stefana

Ime grčkog porekla i varijanta je grčkog imenа 'Stefаnos' što znači 'venаc' ili 'kruna'. U prenesenom značenju ime znači 'onaj koji je krunisan, koji je ovenčan'. Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara. Varijacije kod Srba su i: Steva, Stevica, Stevo, Stepa, Stefanija…

Jovan/Jovana

Ime potiče iz grčkog ‘Ioan, Ioannes’ u značenju ‘u milosti Jehovinoj’. Od starine je sveprisutno među hrišćanskim svetom. Biblijsko je i kalendarsko ime, a daje se deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja 20. januara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading