PETAK 13. IMA SVOJE PRAVO ZNAČENJE: Za neke ovo je opasan datum, a da li je stvarno NESREĆAN?

Autor: N.J.

Lifestyle

13.10.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je poslednji petak 13. ove godine, a sledeći nas čeka u septembru 2024. godine.

PETAK 13. IMA SVOJE PRAVO ZNAČENJE: Za neke ovo je opasan datum, a da li je stvarno NESREĆAN?

Foto: shutterstock

Petak 13. je ozloglašeni dan, a mnogi smatraju da je nesrećan i da bi trebalo paziti na opasnosti koje vrebaju. To verovanje je poznato kao paraskevidekatrijafobija (strah od petka 13.), a izvodi se iz različitih verovanja i mitova.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih petak 13. može da bude smatran nesrećnim.

Kako bi se zaštitili od nesreće na petak 13. ljudi preduzimaju određene aktivnosti poput nošenja amajlija ili korišćenja drugih oblika zaštite od nesreće koja ih može zadesiti na ovaj dan. Čak neke zgrade imaju 12 spratova radi sigurnosti.

Važno je napomenuti da ne postoji naučni dokaz da je petak 13. stvarno nesrećan dan. To je sujeverje koje ima korene u kulturi i istoriji, ali nema stvarne naučne osnove. Ipak, mnogi se i dalje pridržavaju ove tradicije i verovanja o petku 13. iz predostrožnosti ili zbog običaja.

Poreklo ovog sujeverja

Stotine vitezova Templara zarobljeno je i mučeno 1307. godine u Francuskoj za vreme Filipa IV, u petak 13. oktobra. Takođe, Džefri Čoser je u svojim pričama istakao da je reč o nesrećnom datumu i da ne treba kretati na putovanje ili početi neki posao, jer se misli da osoba koja se ogluši o ova upozorenja neće imati sreće u svom poduhvatu.

Foto: Privatna arhiva

Sujeverja na petak 13.

Broj 12

Uglavnom, broj 12 vidi se kao celina. Godina ima 12 meseci, isto toliko je i horoskopskih znakova, 12 Herkulovih podviga i tako dalje. Samim tim, broj 13 ne postaje samo naredni, već i, veruje se, malerozni broj.

Možda petak 13. nije tako loš

Posle petka 13. dolazi subota, odnosno vikend. To nikada ne može da bude loše, jer znači da je odmor iza ugla! Uživajte u vikendu!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading