NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN DA OČISTITE RADIJATORE: Trik profesionalnih spremačica koji ćete obožavati

Autor:

Lifestyle

10.10.2023

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lako, jednostavno i efikasno!

NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN DA OČISTITE RADIJATORE: Trik profesionalnih spremačica koji ćete obožavati

Foto: shutterstock

Pre početka grejne sezone sve domaćice prionu na dosadan, ali neophodan posao čišćenja radijatora. S obzirom na to da se iza radijatora skupljaju prašina i paučina, neophodno je redovno usisavanje i brisanje, kako kod ukućana ne bi porastao rizik od pojave alergija i infekcija.

Osim toga, ukoliko radijatori nisu pravilno očišćeni, slabije će zagrevati prostoriju, a to je u hladnim danima poslednje što želimo.

Ipak, posao čišćenja radijatora nije nimalo lak. Ukoliko se u vašem stanu ili kući nalaze tučani, rebrasti radijatori, znate i sami koliko ume da bude zahtevno uklanjanje prašine ne samo sa donjeg dela radijatora, već i iza njih.

Ipak, postoji jednostavan način da uklonite prašinu, prljavštinu i paučinu. Ovaj trik redovno primenjuju profesionalne spremačice i tako štede vreme.

Umesto praška ili usisivača sa uskom mlaznicom za uklanjanje nečistoća iza radijatora i sa spojeva između rebara one koriste fen.

Sve što je potrebno jeste da ispod radijatora postavite krpu koju ste prethodno natopili vodom i ocedili je, a onda da uključite fen blizu radijatora i usmerite vazduh iz fena između radijatora i zida. Prašina i paučina će pasti na mokru krpu, pa se nečistoće neće raspršiti po prostoriji.

Foto: pixabay.com

Čišćenje radijatora ne mora da bude težak i zamoran posao

Kad je reč o panelnim radijatorima, skinite gornju masku, pa u unutrašnjost grejnog tela spustite usku mlaznicu usisivača i izvucite prašinu.

Za dodatno čišćenje pripremite četku sa dugom drškom. Pre nego što spustite četku u unutrašnjost radijatora potopite je u rastvor napravljen od mlake vode i sapunice. Kad detaljno obrišete unutrašnjost radijatora ostavite ih da se osuše, a onda vratite gornju masku i pređite na čišćenje spoljašnjosti.

Savet plus

Da bi radijatori širili prijatan miris, jednom nedeljno ih prebrišite rastvorom mlake vode i omekšivača. Na litar vode sipajte jedan čep omekšivača za veš, pa u ovaj rastvor spustite krpu od mikrovlakana, ocedite je i njome prebrišite radijatore dok su hladni. Kad se zagreju, miris omekšivača će se proširiti prostorijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading