"MOJ SIN IMA PET GODINA I JOŠ GA DOJIM, NASTAVIĆU SVE DOK ON NE ODUSTANE": Ispovest jedne mame izazvala buru na mrežama

Autor:

Lifestyle

04.10.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako većina žena prestaje sa dojenjem pre nego što dete navrši dve godine, ima i onih koje taj rok produžavaju

"MOJ SIN IMA PET GODINA I JOŠ GA DOJIM, NASTAVIĆU SVE DOK ON NE ODUSTANE": Ispovest jedne mame izazvala buru na mrežama

Foto: shutterstock

Većina majki doji dete do dve godine

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, a dojenje je najbolji način za povezivanje mame sa bebom, pa se mnoge mame trude da decu što duže doje.

Po preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), bebu bi trebalo dojiti najmanje šest meseci, obično do dve godine. I dok s jedne strane ima mama koje se muče da ispoštuju preporuke pedijatara, dotle neke druge dele iskustvo o trogodišnjem, četvorogodišnjem, pa i petogodišnjem dojenju dece.

Ejmi Hardkasl iz Velike Britanije izazvala je pravu buru na mrežama kad je otkrila da njen petogodišnji sin ne želi da odustane od primarne hrane za bebe na način na koji ju je uzimao kad je rođen.

- Samo zato što nešto nije kulturna norma ne znači da je čudno. Postoje stvari za koje kao društvo možemo da pomislimo da su neobične, ali to nije objektivna istina - prokomentarisala je Ejmi za Kafe Mam još 2018. godine, kad je sa ljudima na društvenim mrežama podelila želju da nastavi da doji svog petogodišnjeg sina.

Prethodno je otkrila da je četiri nedelje po rođenju sina poželela da prekine sa dojenjem, jer je, poput većine mama, imala poteškoća, ali ih je uspešno prevazišla.

Foto: Shutterstock

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Pet godina posle ove objave njeno priznanje ne prestaje da intrigira korisnike društvenih mreža. Na jednoj strani su oni koji smatraju da ova mama preteruje i da je odavno trebalo da ukine dojenje. 

- To je stvarno previše. Petogodišnjak bi trebalo da iskusi faze rasta i nezavisnosti.

- Oooo, ne, sada je svakom, pa i meni, dozvoljeno da podeli mišljenje, a to nije dobro. Kad dete počne da govori ili krene u vrtić trebalo bi prestati sa dojenjem, otprilike kad navrši godinu dana - glasili su samo neki od komentara.

Ali, ima i onih koji smatraju da je ova mama donela pravu odluku i da zbog toga nikome ne bi trebalo da se pravda.

- Dojim svoje dete, a ono ima dve godine i tri meseca.

- Moj sin i ja smo stigli do dve godine i dva meseca. Mnogo ljudi je to negativno prokomentarisalo. Ali, nije mi bilo važno šta ko misli. Uradili smo ono što je dobro za nas.

- Prestala sam da dojim sina kad je napunio pet i po godina - glasili su komentari mama koje su podržale Ejmi u nameri da što duže doji dečaka.

Saveti u vezi sa dojenjem

Stručnjaci SZO preporučuju da majka počne da doji bebu odmah po porođaju i da beba dobija majčino mleko u prvih pola godine života. Kako navode na sajtu SZO, majčino mleko je idealna hrana za bebe.

Bezbedno je, čisto i sadrži antitela koja pomažu u zaštiti od mnogih uobičajenih dečjih bolesti. Majčino mleko obezbeđuje energiju i hranljive materije koje su bebi potrebne u prvim mesecima života, i nastavlja da obezbeđuje do polovine ili više nutritivnih potreba deteta tokom druge polovine prve godine, a do jedne trećine tokom druge godine života. 

Deca koja su dojena imaju bolje rezultate na testovima inteligencije, manje je verovatno da će biti gojazna i biće manje sklona dijabetesu kasnije u životu. S druge strane, žene koje doje imaju smanjen rizik od raka dojke i jajnika.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading