NAŠI STARI TVRDE DA NA KRSTOVDAN MORATE ISPOŠTOVATI DVA OBIČAJA: Veliki praznik važan je za sve Srbe

Autor: N.J.

Lifestyle

26.09.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra je Krstovdan, važan praznik kada bi Srbi trebalo da ispoštuju post.

NAŠI STARI TVRDE DA NA KRSTOVDAN MORATE ISPOŠTOVATI DVA OBIČAJA: Veliki praznik važan je za sve Srbe

Foto: Shutterstock

Poreklo Krstovdana vezuje se za trenutak kada je carica Jelena, majka cara Кonstantina, bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu, pronašla je na đubrištu Кrst, kojim je uspela da oživi jednog mrtvaca.

Od tada se praznuje Vozdviženje (Podizanje) Časnog Кrsta. Slavi se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra. Srpska pravoslavna crkva slavi 18, januara Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za praznik krštenja Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu.

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine. Dok se u Sremu govorilo da se tog dana vetrovi krste odnosno ukrštaju.

Foto: printskrin/spc

Verovanja na Krstovdan

Sutra je strog post

Svi znaju da je sutra post koji bi trebalo ispoštovati. Kada je jesenji Krstovdan navodno bi trebalo da se bere bosiljak. Bosiljku se još iz drvenog Egipta pripisuju božansku moć. Bosiljak je za Rimljena znak ljubavi i vernosti.

Još jedno verovanje

Navodno bi trebalo iskopati rupu i posaditi voćku da bi se grane još više razgranale. Veruje se da je sutra najpogodniji dan za sadnju voća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading