EVO KO SU ŠOPI IZ ŠOPSKE SALATE: Niko ne zna zašto ovaj tradicionalni specijalitet nosi baš taj naziv

Autor: N.J.

Lifestyle

01.09.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema popisu iz 2011. godine na teritoriji Srbije živi oko 142 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Šopi.

EVO KO SU ŠOPI IZ ŠOPSKE SALATE: Niko ne zna zašto ovaj tradicionalni specijalitet nosi baš taj naziv

Foto: YouTube/ Recepttura

Kada vam konobar donese jelovnik ili krene da nabraja sve salate, šopska ne može da prođe nezapaženo. Jedna od najpoznatijih srpskih salata i tradicionalnih jela pored kuvanih obroka, pita i slatkiša, jeste i šopska salata. Prelep spoj paprike, paradajza, krastavca i sira ne može da zameni nijedna druga salata jer ova je definitivno jedna od najboljih.

Većina ne zna ko su Šopi

Kako smo rekli, prema popisu iz 2011. godine na teritoriji Srbije živi oko 142 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Šopi, prenosi "Lepota Srbije". Jedno od najčešćih šopskih prezimena je Arizenović. Šopi su pleme koje je živelo u Bugarskoj, bili su u bliskom krugu Bugara, ali sličniji Srbima. Oni su 1836. godine tražili priključenje Srbiji. Nikada se nisu odrekli običaja koji su negovali.

Foto: YouTube/ Recepttura

Pravljenje šopske salate

Inače, ova salata je 2014. godine izglasana kao najpopularnije jelo u inicijativi Ukusi Evrope. Živeli su u zadrugama, a pomenute običaje su prenosili s kolena na koleno. Sličnost je da Šopi kao i Srbi proslavljaju krsnu slavu, a namena slave je da posvađani izmire, kao kod Srba.

Foto: YouTube/ Recepttura

Po kome je šopska salata dobila ime

Mit o nastanku Šopa

Prema nekom verovanju Bog kada je stvarao zemlju on je prvog dana napravio jednog Šopa, drugog dana drugog, trećeg dana trećeg Šopa, pa tako do šestog. Pošto je sedmi dan odmarao, onda je prema Šopima koji su već napravljeni stvoren kalup po kome su nastali ostali ljudi na svetu. Šopska salata smatra se nasleđem Šopa, a danas je prisvajaju Bugari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading