ZAŠTO SU SVE KUĆE U GRČKOJ PLAVE I BELE? Postoji jedan OZBILJAN razlog i ovo sigurno niste znali!

Autor: N.J.

Lifestyle

27.07.2023

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski poznata odredišta poput Mikonosa i Santorinija lako je prepoznati na fotografijama zahvaljujući njihovoj posebnoj arhitekturi.

ZAŠTO SU SVE KUĆE U GRČKOJ PLAVE I BELE? Postoji jedan OZBILJAN razlog i ovo sigurno niste znali!

Foto: pixabay.com

Turisti obožavaju da se slikaju ispred domova u plavoj i beloj boji kada posete Grčku. Sigurno ste se bar nekad zapitali zašto u pomenutoj državi dominiraju baš ove dve boje.

Mnogi ljudi prepoznaju plavu i belu kao simbole Grčke. To su boje zastave. One su takođe boje vedrog mora i neba sinonim za predivan Mediteran.

Međutim, na Kikladskim otocima, prepoznatljive plave i bele boje domova ne temelje se na simbolici boja unutar Grčke. Zapravo, postojalo je nekoliko razloga iza ove karakteristike grčke arhitekture. Bili su to uglavnom praktični razlozi.

Foto: Photo by Ryan Spencer on Unsplash

Santorini

Hlađenje kuća na ostrvima leti

Mnoge kuće na ostrvima kao što su Mikonos, Paros i Naksos izvorno su izgrađene od kamena. Ovo je bila praktična odluka jer drvo nije bilo lako pronaći na stenovitim egejskim otocima. Međutim, kameni teren je tamnije boje. To je predstavljalo problem tokom sunčanih grčkih leta. Sunčevu svetlost koja je padala na domove upijalo bi tamno kamenje, čineći unutrašnjost nepodnošljivo vrućom. Stoga su stanovnici počeli da boje kamenje u belo kako bi rashladili svoje unutarašnje prostore. Proces je uspeo, što je rezultiralo hladnijim, udobnijim domovima na ostrvu.

Foto: pixabay.com

Odmor u Grčkoj - krstarenje i hrana

Kako je kolera uticala na dizajn doma

Godine 1938.  naredba je glasila da se moraju bojiti kuće u plavo i belo. U to je vreme Grčka je patila od izbijanja kolere za vreme diktature Ioannisa Metaxasa. U nastojanju da suzbije bolest naredio je građanima da kreče svoje domove.

Međutim, živa plava boja još uvek dominira kikladskim krajolikom. Zašto?

Ribari su bojili svoje prozore i kapke onim što im je ostalo nakon farbanja broda. Zbog svojih komponenti, plava je obično bila najjeftinija dostupna boja.

Plava boja koja se koristila za domove na grčkim ostrvima bila je napravljena od mešavine krečnjaka i proizvoda za čišćenje nazvanog "loulaki", koji je vrsta plavog laka u prahu, a zanimljiv jer je i lako dostupan kod kuće. Stoga im je plavu boju bilo lakše napraviti, piše "Grčki reporter".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading