ZAŠTO JE VAŽNO PRATITI KALENDAR TRUDNOĆE?

Autor: N.J.

Lifestyle

30.06.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svim budućim roditeljima ovo treba!

ZAŠTO JE VAŽNO PRATITI KALENDAR TRUDNOĆE?

Foto: freepik.com

Svi budući roditelji koji žele da nadgledaju trudnoću i razvoj svoje bebe bi trebalo da prate kalendar trudnoće. On može biti svojevrstan vodič kroz različite faze trudnoće, dok će istovremeno omogućiti praćenje razvoja bebe, ali i promene koje se događaju u telu majke. 

Takođe, uz pomoć kalendara ćete moći da izračunate termin porođaja, ali i da pratite i razumete sve faze razvoja, kao i potrebu za redovnim pregledima.

Koje su prednosti korišćenja kalendara trudnoće?

Kada tražite pouzdane informacije o razvoju bebe i želite znati u kojoj fazi se trenutno nalazi, kalendar trudnoće je nezamenjiv alat. Svaki trimestar trudnoće, pa čak i svaka nedelja, je veoma bitna za bebin razvoj. 

Stoga, praćenje kalendara trudnoće koji detaljno nadzire napredak bebe iz nedelje u nedelju omogućava vam da budete u toku i da saznate u kojoj fazi se vaša beba trenutno nalazi. Na ovaj način možete da ispratite promene koje se dešavaju u bebinom telu i razvoj njenih organa.

Osim toga, možete i da se pripremite za promene koje se događaju u svakom periodu trudnoće, kao i kada je vreme za testove i pregle koji se preporučuju. Bilo da je u pitanju odabir prenatalnih pregleda, prilagođavanje ishrane ili priprema za dolazak novog člana porodice.

Foto: Shutterstok

Majka drži bebu

Trudnoća po trimestrima

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu žene, a podeljena je u tri ključna trimestra koji obuhvataju različite faze razvoja bebe i promene u telu trudnice.

Prvi trimestar

Računanje datuma trudnoće počinje od prvog dana poslednjeg normalnog menstrualnog ciklusa, a prvi trimestar traje od prve do 12. nedelje trudnoće.

Iako se možda ženama ne vidi odmah da su trudne tokom ovog prvog perioda, telo prolazi kroz ogromne promene. U prvih nekoliko nedelja nakon začeća, nivoi hormona se značajno menjaju, dok materica počinje da podržava rast fetusa. Takođe, dolazi do povećanog protoka krvi, kako bi se kiseonik i hranljive materije prenele bebi koja se razvija, dok se otkucaji srca majke povećavaju.

Do kraja prvog trimestra, kod bebe se razvijaju svi organi. Prvi pregled kod lekara se uglavnom obavlja između 6 do 8 nedelja. Tokom prvog tromesečja se radi ultrazvuk, kako bi se proverilo zdravlje bebe i čuli prvi otkucaji srca.

Takođe, tokom ovog perioda je najbolje vreme za trudnice da razmisle o časovima roditeljstva, porođaju i dojenju.

Foto: Shutterstock

Majka drži tek rođenu bebu

Drugi trimestar

Traje od 13. do 27. nedelje, a taj period je obično najbolja faza trudnoće. Većina ranih simptoma trudnoće postepeno nestaje, dok trudnice imaju nešto viši nivo energije tokom dana.

U drugom tromesečju većina trudnica može prvi put da oseti da se beba pomera, obično do 20. nedelje. Tokom tog perioda beba čak može da čuje i prepozna glas majke.

Treći trimestar

Ovaj period traje od 28. nedelje do porođaja. Tokom trećeg tromesečja, trudnice će mnogo češće posećivati lekara kako bi uradile određene analize i spremno dočekale rađanje deteta. Takođe, potrebno je nabaviti svu opremu za bebu pre njenog izlaska iz porodilišta, a sve neophodno možete pronaći na https://www.aksa.rs/.

Razvoj fetusa tokom perioda trudnoće

Iako sigurno znate koliko trudnoća traje u nedeljama, da li vam poznato šta se događa tokom kog perioda? Razvoj fetusa je kompleksan proces koji se odvija postupno i postepeno. Postoje tri glavne faze razvoja:

1. Germinalna faza, koja traje najkraće. Ona počinje začećem i dolazi do formiranja dve odvojene strukture, embriona i posteljice. Ova faza je temelj za uspostavljanje početne veze između majke i bebe i za pokretanje procesa razvoja i rasta koji će se nastaviti u sedećim fazama trudnoće.

2. Embrionalna faza traje otprilike od treće do osme nedelje trudnoće. Tokom ove faze se formiraju organi poput razvijanja mozga, glave, očiju, usta i udova. Srce se počinje razvijati i pulsirati oko šeste nedelje, a do kraja ove faze, većina organa i sistema se oblikuje.

3. Fetalna faza počinje oko devete nedelje trudnoće i traje do rođenja. Na početku ove faze se može otkriti pol fetusa, iako to možda nije vidljivo na ultrazvuku. Glavni organi i nastavljaju sa rastom i razvijanjem. Takođe, tokom ovog perioda dolazi do rasta kose, noktiju i trepavica. U ovom periodu beba počinje da pomera svoje ruke i noge i dolazi do kretanja i pomeranja u materici sve do rođenja.

Kako proceniti u kom terminu će se desiti porođaj?

Procenjeni termin porođaja koji vam lekari saopšte je pretpostavka kog dana će vaša beba najverovatnije doći na svet. Taj datum se računa tako što se od dana poslednje menstruacije doda 40 nedelja, odnosno 280 dana. 

Normalan raspon termina obuhvata period od 37. do 42. nedelje trudnoće. Bebe rođene pre 37 nedelje se smatraju prevremeno rođenim, a to je obično se oko 8% njih rodi pre termina. S druge strane, ukoliko prođe više od 42 nedelje, lekar će verovatno inicirati porođaj kako bi se izbegle komplikacije povezane s kasnim porođajem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading