OVE GODINE U SRBIJI IMA VIŠE ZMIJA NEGO IKADA DO SADA: Ove BILJKE će ih oterati od vaše kuće jer ne podnose njihov MIRIS!

Autor: M.O.

Lifestyle

22.06.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove biljke teraju sve zmije, a evo i zašto.

OVE GODINE U SRBIJI IMA VIŠE ZMIJA NEGO IKADA DO SADA: Ove BILJKE će ih oterati od vaše kuće jer ne podnose njihov MIRIS!

Foto: Photo by Petr Ganaj from Pexels

Kako mnogi tvrde, posle ogromnih padavina, s porastom temeratura zmije sve više izlaze iz svojih skrovišta. 

Sada ogroman broj zmija ulazi u domaćinstva, kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu, te je sve veći broj poziva uznemirenih građana o susretu sa zmijama.

Različite biljke imaju različita svojstva koja se mogu ili ne moraju svideti određenoj vrsti zmije, tako da to zapravo zavidi od vrstezmije koju pokušavate da oterate i u kakvom se okolini nalazi - Lindzi Hajland ekspertkinja za vrtlarstvo i osnivač Urban Organic Yielda.

Biljke koje odbijaju zmije uglavnom se svrstavaju u jednu od dve kategorije, kaže Georgina Ushi Filips, autorka tekstova za The Reptile Room i veterinarka s Floride.

Prvi je fizički: neprijatno je gmizati po njima pa ih se zmije klone.

Drugi je olfaktorni: zmije ih izbegavaju jer ih odbija njihov miris. Obe vrste će poslužiti, a u nastavku saznajte koje biljke bi mogle biti najefikasnije u držanju sigurne udaljenosti između zmija i vašeg dvorišta.
Republika

Foto: Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Zalivanje spoljnog cveća.

 

1. Zmijska biljka

Postoji više od tračka ironije u tome da je zmijska biljka, koja se takođe naziva i ‘svekrvin jezik’, poznata kao biljka koja odbija zmije.

Iako se zmije ne boje imena, njen skoro mitološki zmijski izgled odbija zmije – one je se plaše.

- Često se navodi da je vizuelni izgled ove biljke ono što odvraća zmije, ali nisam našla nikakve dokaze koji bi to poduprli - primećuje Filips. Umesto toga, ona kaže da je “verovatno oštro i kruto lišće” ono što tera zmija podalje od ove biljke.

Bonus je to što zmijska biljka zahteva vrlo malo održavanja (tehnički je sukulent i vrlo popularna sobna biljka) i smatra se odličnim izborom za početnike u uzgoju biljaka.

2. Božikovina

Poput zmijskih biljaka, božikovine – koje možda prepoznajete po crvenim bobicama koje su prikladne za božićne praznike i zubatom lišću – mogu zadržati zmije podalje zahvaljujući površini svojih bodljikavih listova.

- Neprijatnu teksturu zmije obično izbegavaju - , kaže Filips. Za dodatno teranje zmija, ona predlaže da raširite lišće božikovine po svom dvorištu.

 

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Zmija u ruci u zatočeništvu.

 

 

3. Hrizanteme

Neslužbeni jesenji cvet, hrizanteme, nisu samo lep dodatak vašem dvorištu – takođe su vrlo moćan repelent za zmije.

- Postoje mnoge biljke koje odbijaju zmije, ali najefikasnije su one koje sadrže hemikaliju koja se zove buhač - , kaže Hajland. “Ova prirodna hemikalija dolazi iz cveta hrizanteme i smrtonosna je za zmije.”

Hrizanteme će takođe držati podalje mnoge insekte. Zapravo, prema National Geographicu, hemikalija se “može ekstrahovati i upotrebiti za stvaranje prirodnih insekticida kojima poljoprivrednici prskaju useve kako bi ih zaštitili od grinja, mrava i biljnih vaši, a da ne naškode ničijem zdravlju.”

4. Neveni

Hajland je takođe ukazala na druge biljke s jakim mirisima koje mogu oterati zmije, uključujući neven.

- Neven ispušta jak miris koji mnoge zmije smatraju nepodnošljivim pa će izbegavati područja na kojima je zasađeno ovo cveće -, kaže Hajland. Poput hrizantema, i neven ima dvostruko delovanje kao jedno od najpopularnijih sredstava protiv insekata.

- Posadite ih po obodu svog vrta ili na područjima gde želite da oterate zmije -, preporučuje Benita Midlton, glavna vrtlarka u Benita’s Garden Services.

5. Pelin

- Kada gradite veliki vrt u području koje je poznato po zmijama, uvek preporučujem sadnju pelina oko rubova terase ili perimetra vrta - , kaže Grindžer Makalou, osnivač i izvršni direktor Elite Patio Direct, za Best Life.

“Zmije ne podnose miris pelina.”

Štaviše, budući da je pelin prilično velik, ova biljka može fizički ometati zmije i uznemiriti njihov njuh. Poznato je da pelin odbija i insekte, čak i pčele.

6. Limunska trava

Još jedna biljka čiji miris zmije ne podnose je limunska trava. Zapravo, kao što Brajan Klejton, izvršni direktor kompanije GreenPal, primjećuje: “Njegova aroma citronele često se koristi u repelentima za insekte.”

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading