KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU PRAVOSLAVNOG I KATOLIČKOG BOŽIĆA? Ovo je važno da SVI znaju!

Autor: N.J.

Lifestyle

06.01.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU PRAVOSLAVNOG I KATOLIČKOG BOŽIĆA? Ovo je važno da SVI znaju!

Foto: shutterstock

Božić jedni proslavljaju 25. decembra, drugi 7. januara, a problem je nastao u kalendaru. Odnosno, nema dva Božića nego dva datuma. Srpska pravoslavna crkva koristi Julijanski kalendar po kom je Božić 7. januara. Julijanski kalendar mnogo je stariji i uveo ga je Julije Cezar 46. godine pre nove ere.  Gregorijanski, odnosno "novi" kalendar su baš brzo prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija. Što znači, da taj deo ljudi slavi Božić 25. decembra.

Znači, postoji jedan Božić, ali dva datuma zbog različitog računanja vremena.

Inače, do sredine 4. veka, zapadne hrišćanske crkve su prihvatile da se Božić slavi, odnosno da se obeležava 25. decembra, a to je kasnije usvojeno i na Istoku. Razlika zbog kog se Božić ne slavi više 25. decembra nego 7. januara nastala je davne 1582. godine zato što je tada izvršena kalendarska reforma i to je uradio papa Grgur XIII. Znači razlika između dva Božića je 13 dana.

Foto: shutterstock

Priprema trepeze za Badnje veče

Zašto baš 25. decembar?

Postoji verovanje da se u Rimu tada slavilo rođenje boga Sunca, a zbog toga što je to bio paganski praznik, crkva je želela to da potisne. Zato je počela da slavi Hrista kao božansko Sunce sa visine.

Običaj za Badnje veče

Za Badnje veče uzmite jednu glavicu crnog luka i isecite je na 12 delova. Ljuske potom treba da stavite jednu do druge, u svaku sipate malo soli, pa ih prebacite do prozora, gde će ostati tokom noći. Onda, sutradan, znači na Božić, najstariji član porodice treba detaljno da pregleda te "delove". U onoj u kojoj ima vode, u tom mesecu biće kiše. Ako je neka ljuska suva, taj mesec će biti sušan.

Običaji su mnogobrojni i nekada se razlikuju. Ali najvažnije je da u porodici postoji ljubav i sloga, a da praznik prođe u miru i bez svađe.

Foto: shutterstock

Vino, suvo voće i jabuke pripremljene za trpezu za Božić i Badnje veče

Običaj za Božić koji donosi nesreću

Česnica se mesi na dan Božića, ne pre. Takođe, na Božić se ne pozajmljuje novac, da tokom cele godine ne biste bili u lošoj finansijskoj situaciji. Isto, sve dugove koje imate trebalo bi da vratite za Božić ili Badnji dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading