NE PROVOCIRAJTE SUDBINU, JEDAN OBIČAJ NA BOŽIĆ MORATE ISPOŠTOVATI: Ako to ne uradite veruje se da će vas pratiti nesreća!

Autor: N.J.

Lifestyle

06.01.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji mnogo običaja za Badnji dan i Božić koje bi trebalo ispoštovati.

NE PROVOCIRAJTE SUDBINU, JEDAN OBIČAJ NA BOŽIĆ MORATE ISPOŠTOVATI: Ako to ne uradite veruje se da će vas pratiti nesreća!

Foto: shutterstock

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Inače, Badnji dan naziv je dobio po badnjaku odnosno hrastvom drvetu i predstavlja poslednji dan božićnog posta, ali i veliku sreću jer je to dan pred rođenje Isusa Hrista. Običaj je da se po badnjak ide baš tog jutra. I tako mnogobrojne običaje povezujemo sa Božićem i Badnjim danom, i retko ko ih ne poštuje. Obično se dočekuje u sreći i veselju i svaka porodica želi upravo da ga proslavi na najlepši mogući način. S obzirom na brz način života, svakodnevnicu gde se jedva sretnemo sa parterom i porodicom, ovo je odlična prilika da se svi okupe i uživaju u zajedničkim trenucima.

Najveći broj rituala obavlja se za Badnje veče.

Između ostalog, Badnje veče karakteriše i trpeza puna specijaliteta za koje se domaćica opredelila. Ali, da li ste zapitali zbog čega se jede neka određena hrana? Naravno, tada svi postimo, ali postoje pravila koja sigurno niste znali. Jela imaju svoje simboličko značenje. Uglavnom se u domaćinstvima priprema pasulj, sarma, riba i riblja čorba. Često tu budu i posne pite, suvo voće (šljive, kajsije i smokve najčešće) i orašasti plodovi.

Predlažemo da za Badnji dan pripremite brzu i jednostavnu, a pre svega ukusnu, pitu sa višnjama, a recept možete pogledati OVDE.

Foto: Shutterstock

Suvo voće, jabuke i badnjak za Badnje veče

Med i orah - značenje

Trepeza nije spremna dok se na nju ne stave med i orasi. Smatra se da med povoljno utiče na zdravlje, odnosno na plodnost. Med se nakon praznika čuva kao "lek". Sa druge strane, veruje se da orah može da otera zle sile u domu i to ako ga budete bacali po kući. Što znači - veruje se da je orah hrana zlim silama, baca se jer se posmatra kao mamac upravo za te zle sile. Nakon tog čina smatra se da večera može proći u miru.

Takođe, važno je napomenuti da se danas ništa ne iznosi iz kuće.

Badnjak

Pravilo je da po badnjak idu muški članovi porodice, neko donosi jedan ili dva u kuću, a neko donese onoliko badnjaka koliko ima muškaraca u kući. Takođe, neko "pravilo" je da ne bi trebalo da ga dodirujete rukom, već da morate imati rukavice. Kada dođe veče, badnjak se unosi u kuću. Osoba koja ga unosi trebalo bi da poželi ostalim članovima porodice "Srećno Badnje veče". Poznato je i takozvano "pijukanje" kom se deca posebno raduju. Spominjali smo bacanje oraha po kući, to bi zapravo trebalo da uradi domaćin kuće. Jer, kao što smo naveli, veruje se da to tera "zle sile". Takođe, odlično je i da bace kovanice jer će to privući novac u kuću.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Prodaja badnjaka u pletenim torbicama

Kada unese badnjak, deca "pijuču". Ispod stola, u nekoj kutiji na primer, pripremljena je slama. Tu je domaćica za decu spremila slatkiše, novac, šta god je imala.

Luk

Za Badnje veče uzmite jednu glavicu crnog luka i isecite je na 12 delova. Ljuske potom treba da stavite jednu do druge, u svaku sipate malo soli, pa ih prebacite do prozora, gde će ostati tokom noći. Onda, sutradan, znači na Božić, najstariji član porodice treba detaljno da pregleda te "delove". U onoj u kojoj ima vode, u tom mesecu biće kiše. Ako je neka ljuska suva, taj mesec će biti sušan.

Običaji su mnogobrojni i nekada se razlikuju. Ali najvažnije je da u porodici postoji ljubav i sloga, a da praznik prođe u miru i bez svađe.

Običaj za Božić koji donosi nesreću

Česnica se mesi na dan Božića, ne pre. Takođe, na Božić se ne pozajmljuje novac, da tokom cele godine ne biste bili u lošoj finansijskoj situaciji. Isto, sve dugove koje imate trebalo bi da vratite za Božić ili Badnji dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading