ZBOG OVOGA VAM KOSA SEDI: Ubeđeni ste da je to samo zbog starenja, ali VARATE se - ova TRI faktora su ključna

Autor:

Lifestyle

20.10.2022

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dermatolog savetuje da preduzmete sve korake kako biste to izbegli.

ZBOG OVOGA VAM KOSA SEDI: Ubeđeni ste da je to samo zbog starenja, ali VARATE se - ova TRI faktora su ključna

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Opustite se i uživajte, ako primećujete da vam je kosa počela da sedi, ne možete ništa da učinite da to sprečite.

Naučnici su otkrili da nije u pitanju starenje, već previše stresa.

Ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi nestaju kada je telo previše izloženo delovanju kortizola, hormona stresa, zaključili su naučnici.

- Prvo što treba da znate jeste da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake - objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.

Folikuli još uvek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili belu.

- Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osedeli, verovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi - kaže dermatolog Džošua Zajhner.

Ali, moguće je i da vaša kosa beli iz sledeća tri razloga:

Pušenje

Foto: Photo by Hosein Emrani on Unsplash

Foto: Ilustracija

- Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sedih - otkriva Goldenberg i savetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12

- Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sedih - ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ali, pre nego što navalite na suplemente, proverite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu.

Stres

Foto: Shutterstock

Foto: Ilustracija

Česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi, smatraju naučnici

- Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima - kaže dermatolog Goldenberg.

Goldenberg dalje tvrdi da kosa koja je jednom osedela više nikad ne može da vrati prirodnu boju, uprkos različitim receptima koji se dele na internetu, ali savetuje da preduzmete sve korake kako vam cela kosa ne bi ubrzo postala bela. Ako nije u pitanju genetika – rešenje, osim farbanja, ne postoji, prenosi Espreso.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading