I ČUČUK STANA U TORINU: Srbija na Nedelji mode predstavlja neobične kreacije kao spoj tradicionalnog i urbanog

Autor: Republika

Lifestyle

08.07.2022

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski dizajneri predstaviće 13. jula svoje kreacije na Nedelji mode u Torinu kada će biti u prilici da se povežu sa svetskim modnim brendovima i kompanijama promovišući inovacije i najnovije trendove domaćeg dizajna.

I ČUČUK STANA U TORINU: Srbija na Nedelji mode predstavlja neobične kreacije kao spoj tradicionalnog i urbanog

Foto: Tmoda

Ilustracija

Revija srpskih dizajnera organizuje se uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske mreže preduzetništva (EEN), a biće održana u ekskluzivnoj vili Sasi, nekadašnjoj rezidenciji italijanskih prinčeva iz XVII veka.

Događaj koji se u Torinu uspešno organizuje sedmi put, namenjen je mladim dizajnerima, brendovima u fazi afirmacije, malim i srednjim preduzećima tekstilnog sektora čiji je cilj da se predstave i povežu sa inostranim kupcima i profesionalcima modne industrije, ističe Katarina Momčilović Matić iz PKS.

Torino je odlična prilika da se svetska publika upozna sa trendovima i kreacijama perspektivnih, srpskih dizajnera, ali i da se dogovore novi poslovi i unapredi biznis, dodaje Momčilović Matić.

Pet naših dizajnera i brendova  predstaviće se u Torinu

Pčelica Maja koja se bavi izradom ručno rađenih, dizajniranih haljina i kompleta za majke i ćerke na reviji u Torinu premijerno će promovisati kolekciju luksuznih, svečanih haljina za odrasle i venčanica pod imenom MAJA ATELIER, a Helena Scrittore dizajnerska linija ženske odeće predstaviće se kolekcijom „Oslobodi sebe“ (Free yourself).

Wild Design obuća i torbe i Neda Porphyrozei kolekcija haljina, imaće zajedničku kolekciju „Amanet” inspirisanu srpskom istorijom 18. i 19. veka i hajdučkim ciklusom epske narodne poezije. Dizajnerkama Tijani Daić i Nedi Porfirozei posebno nadahnuće je pružio lik znamenite srpkinje Čučuk Stane, kao oličenja pravičnosti, mudrosti, hrabrosti i ratobornosti.

Na reviji će nastupiti i Dress for Success Serbia deo globalne mreže za osnaživanje žena, a srpski ogranak će se predstaviti novom kolekcijom „Paulje“ koja je inspirisana nakitom iz perioda bronazanog doba pronađenog na istoimenom lokalitetu u zapadnoj Srbiji dok će Internacionalni univerzitet Novog Pazara predstaviti kolekciju svog Departmana za umetnost.

Moda nosi mir

Ovogodišnja Nedelja mode u Torinu održava se od 6. do 14. jula 2022. godine pod sloganom “Moda nosi mir” (Fashion wears peace).

Nedelju mode u Torinu će pratiti bogat program modnih revija, specijalizovanih radionica i panela, profesionalnih b2b sastanaka.

Šta kažu dizajneri

Jelena Buha, osnivač i dizajner brenda Helena Scrittore ističe da učešće srpskih dizajnera na Nedelji mode u Torinu, u saradnji sa Komorom,  predstavlja  važan vid podrške ženskom modnom preduzetništvu. 

- Pred nama su važni dani u Torinu i daćemo sve od sebe da ih iskoristimo na najbolji način - poručuje Maja Arsenović, modni dizajner iz porodične firme „Pčelica Maja“.

Sandra Abramović, izvršna direktorka Dress for Success Serbia, treću godinu nastupa sa svojim dizajnerima u Torinu i ističe da su modne kolekcije izraz fuzije drevnih tradicija, kulture i istorije kroz inicijativu koja promoviše različite inovativne pristupe uz učešće kreatora, neafirmisanih dizajnera, modnih brendova i različitih socijalno osetljivih grupa koji zajedno stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

Specijalan gost Nedelje mode u Torinu će biti Maki Mandela, ćerka dobitnika Nobelove nagrade za mir Nelsona Mandele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading