PAZI, LED! Kako da se ne polomite po zaleđenom snegu

Autor:

Lifestyle

13.01.2022

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi građani su već platili ceh i završili sa prelomima, evo kako preduprediti slične situacije.

PAZI, LED! Kako da se ne polomite po zaleđenom snegu

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Ispod snega na trotoarima i u neočišćenim ulicama, krije se izuzetno klizava i opasna ledena ploča.

Mnogi građani su već platili ceh i završili na ortopediji, a kako biste predupredili slične situacije predlažemo vam da se držite sledećih saveta:

Patike i štikle nikako 

Ne izlazite nikako napolje u patikama, cipelama na štikle, obući sa plastičnim đonom, kao i onoj bez barem malih krampona.

Hodajte kao pingvini

Nije šala - hodajte kao pingvini. Umesto da kao u normalnim situacijama svu težinu podjednako raspoređujete na obe noge, koračajte polako, a težinu usmeravajte na nogu koja se nalazi ispred. Naravno, pravite više sitnijih koraka, držeči noge blizu zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/Jovana, Profimedia

 

 

Ne stavljajte ruke u džepove

Oslobodite ruke. Nikako ih ne držite u džepovima, već bi morale da budu slobodne radi balansa, ali i eventualnog boljeg dočeka o zemlju. Po mogućstvu ne nosite silne kese u rukama...

Čarape preko cipela

Jedan od trikova za smanjenje klizanja na ulicama je - čarapa. Nju bi trebalo navući preko cipela pošto ona poprilično sprečava klizanje. Deluje možda šašavo, ali može da pomogne.

Kramponi za obuću 

Radi se o svojevrsnom dodatku sa kramponima koji se postavlja preko đona na cipelama, a koji povećava trenje između podloge i obuće. Košta nekoliko stotina dinara i vizuelno je neprimetan.

Izbegavajte bele trake na pešačkom

Kada prelazite preko ulice na pešačkom prelazu, nikako nemojte da stajete na same bele linije jer su ove trake veoma klizave i opasne. Ovo može da bude opasno i po bicikliste i motocikliste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading