KAKO DA ZAŠTITITE DECU: Da razvod ne bude trauma

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.10.2021

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikako ne stavljate osećanje ljutnje na dečja pleća, već se iskreno potrudite da izgradite saveznički odnos s bivšim partnerom da biste kvalitetno vaspitavali decu.

Republika

Foto: pixabay.com

Ne dozvolite da dete pati zbog vaših problema

Jedno od najvažnijih pravila kada odlučite da se razvedete od bračnog partnera s kojim imate zajedničku decu jeste da ne dozvolite da razvod utiče na vašu vezu s mališanima.

Ni u kom slučaju ne dozvolite da osećanja ljutnje i nezadovoljstva stavite na dečja pleća, već ih, kao zrele i odgovorne osobe, ostavite po strani i iskreno se potrudite da izgradite prijateljski i saveznički odnos s bivšim partnerom da biste kvalitetno nastavili zajedno da vaspitavate i odgajate decu. Podrazumeva se da bi vam na prvom mestu trebalo biti interes i blagostanje dece.

DECI TEŠKO PADA RAZVOD

Poznato je da se prilikom razvoda kod bivših supružnika javlja osećaj razočarenja, gubitka, povređenosti i vlastitog neuspeha. Kao da sve ovo nije dovoljno, gotovo nikad ne izostaju ni problemi praktične ili finansijske prirode. Teret razvoda deca još stresnije doživljavaju od odraslih iako to na prvi pogled ne deluje tako. Deca su emocionalno ranjivija i osetljivija na promene i poljuljanu sigurnost i stabilnost. Kod njih je takođe prisutan i strah od neizvesnosti kako će se dalje odvijati njihov život, praćen osećajem nemoći jer na odluku o razvodu nemaju nikakav uticaj.

U celoj situaciji najveća greška koju roditelji, kao živa bića od krvi i mesa sa svim manama i vrlinama, obuzeti patnjom, prave je to što često zapostavljaju decu i uskraćuju im neophodnu podršku.

- Prilikom razvoda roditelji često prolaze kroz bolan proces i doživljavaju različita osećanja, od tuge do ljutnje i normalno je da usled tih emocionalnih procesa nisu u stanju da obavljaju roditeljske zadatke jednako kvalitetno kao ranije. To ne znači da su loši roditelji. Kvalitet roditeljstva je tokom procesa razvoda braka kompromitovan, zbog čega je dobro proširiti sistem brige oko deteta na neku osobu koja uživa detetovo poverenje, kao što su tetka ili baka - kaže Mina Šoljaga, doktor psihologije i sistemski porodični terapeut.

ŠTO MANJE PROMENA

Ona dodaje da je za decu razvod izvor emocionalne patnje, a roditelji mogu da je ublaže tako što neće omalovažavati drugog roditelja ili prenositi preko deteta drugom roditelju uznemirujuće poruke.

- Partnerski razvod ne znači i roditeljski razvod. Potrebno je da roditelji direktno i civilizovano komuniciraju i objasne deci da ih i dalje vole i da će ih uvek voleti, da ih uvere da razvod nije njihova krivica, kao i da se potrude da u dečjem životu bude što je moguće manje promena. Imajte u vidu da mlađa deca mogu da razviju strah od toga da će roditelji prestati da ih vole kao što su prestali da vole jedno drugo - naglašava psiholog Mina Šoljaga.

SEDAM NAJBOLJIH SAVETA ZA RAZVEDENE RODITELJE

Razvod ne mora biti nužno traumatičan za decu. Evo sedam najvažnijih stvari koje roditelji mogu učiniti da bi pomogli deci da se snađu u procesu razvoda.

  • Ma kome da su pripala nakon vašeg razvoda, nikada ne pokušavajte da nagovarate ili emotivno ucenjujete decu da isključivo stanu na stranu jednog od roditelja. Ovo, naravno, ne važi u slučajevima kada je jedan od roditelja očigledan nasilnik i kada će dete samo shvatiti uz koga mu je mesto.
  • Pažljivo i dobronamerno porazgovarajte s bivšim partnerom kada se oluja oko razvoda smiri. I dalje ste roditelji deci. Ne morate biti najbolji prijatelji, ali poželjno je da imate civilizovan odnos i budete saveznici u roditeljstvu da deca ne bi bila opterećena stalnim napetim odnosom.
  • Ako nakon razvoda niste ostali u prijateljskim odnosima s bivšim supružnikom, bar se suzdržite otvorenog pokazivanja netrpeljivosti u prisustvu dece. Imajte u vidu da će za dete biti velika trauma da prisustvuje svađi razvedenih roditelja.
  • Nikada nemojte pred decom ružno govoriti o drugom roditelju. Upravo suprotno, mudro bi bilo da povremeno o mami ili tati kažete neke lepe i pozitivne stvari.
  • Usaglasite se s bivšim supružnikom oko osnovnih pravila u vaspitavanju zajedničke dece i ne odstupajte od njih. Vreme za igru, učenje, odlazak u krevet i gledanje crtanih filmova treba da bude isto kod oba roditelja.
  • Nikada nemojte pred decom ružno govoriti o članovima porodice bivšeg supružnika. Deca vole bake, deke, tetke i ujake i budite ubeđeni da će se loše osećati ako iznosite loše stvari o njihovim omiljenim rođacima.
  • Uverite decu da nisu učinila ništa što je izazvalo vaš razvod. Deca se često osećaju krivim kada se roditelji razvedu i treba ih uveriti da razvod nije njihova krivica. Recite deci da će ih mama i tata i dalje podjednako voleti i provoditi vreme s njima.
  • Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading