RUSKI DOKTOR SAVETUJE KAKO DA SPREČITE SPAZAM MIŠIĆA: Najbolji načini da uklonite grčeve!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

21.07.2021

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naizmeničnim prskanjem toplom i hladnom vodom možete smanjiti rizik od bolova u nogama, ali je važno jesti više namirnica koje su bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom.

RepublikaFoto: Photo by Kindel Media from Pexels
Foto: Ilustracija

Prema statistikama, više od 60 odsto ljudi na planeti povremeno pati od grčeva u nogama, do kojih dolazi usled nehotičnog spazma mišića. Grčevi mišića nogu po pravilu ne traju dugo, ali su veoma bolni. Iako su uzroci uglavnom bezazleni, neka sistemska oboljenja bubrega i jetre, ateroskleroza, Parkinsonova bolest, dijabetes i disbalans elektrolita mogu dovesti do ove pojave i tada je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

UZROK SEDENJE I STRES

- Najčešći uzroci ponavljanih grčeva su nedostatak određenih vitamina i minerala, najčešće kalijuma ili magnezijuma, sedenje ili jak stres. Grčevi se češće javljaju kod trudnica, dijabetičara, osoba koje imaju prekomernu težinu, proširene vene i ravne tabane. Ako ste zabrinuti zbog grčeva u nogama, obratite se izabranom lekaru koji će otkriti uzrok neprijatnih pojava - kaže ruski lekar opšte prakse dr Andrej Valerijevič Nosirev.

Doktor dodaje da je jedini način da zaustavite grč u listu noge postupak pri kom ćete rukama ispraviti prste na nogama i povući ih prema sebi. Nakon što grč prođe pogođeno područje se može izmasirati jer će to pomoći u obnavljanju normalne cirkulacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pokušaji da sprečite grčeve imaju smisla samo ako ste svesni uzroka njihovog nastanka. Na primer, kod ravnih stopala važno je pravilno odabrati cipele i koristiti ortopedske uloške. Osobe s proširenim venama treba da izbegavaju predugo stajanje i teži fizički napor. Tokom trudnoće treba da poštujete savete ginekologa i uzimate potrebne suplemente. Kod starijih osoba grčevi su uglavnom uzrokovani poremećajem protoka arterijske krvi - objašnjava dr Nosirev.

ISHRANA I UMERENA AKTIVNOST

Izabrani lekar će sprovesti niz testova iz krvi i urina i potrebnu dijagnostiku, uključujući i ultrazvuk vena donjih ekstremiteta. Nakon otkrivanja uzroka grčeva pacijent se upućuje kod varikologa ili neurologa, po potrebi, ili mu se prepisuju dijeta i suplementi koji će prevenirati dalju pojavu grčeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Svakodnevnim kontrastnim tuširanjem možete smanjiti rizik od bolnih grčeva u nogama. Takođe je važno promeniti način ishrane. Prednost dajte namirnicama koje su bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, a smanjite količinu ugljenih hidrata i masti koje ometaju apsorpciju korisnih mikroelemenata. Unosite najmanje dva litra vode dnevno. U većini slučajeva grčevi prestaju kad počnete uravnoteženo da se hranite i bavite umerenom fizičkom aktivnošću - ističe dr Nosirev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading