METALNI UKUS U USTIMA OTKRIVA BOLESTI! Kada je znak za uzbunu

Autor:

Lifestyle

08.05.2021

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako poremećaji ukusa imaju različite uzroke, važno je da se obratite lekaru ako ovaj simptom ne prolazi, kako bi bilo utvrđeno da li je posredi rani znake neke bolesti

RepublikaFoto: pixabay.com
Metalni ukus u ustima otkriva bolesti

Nekontrolisani dijabetes ili povišeni šećer u krvi mogu da prouzrokuju niz problema poput oštećenja nerva ili  bubrega, ali i metalni ukus u ustima. Dijabetes je hronično stanje u kojem telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ga pravilno ne koristi. Insulin je hormon koji omogućava šećeru da uđe u ćelije, gde se zatim koristi za energiju. Kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi pravilno, šećer se akumulira u krvotoku.

Najčešći uzroci ove pojave

Neke osobe, koje pate od dijabetesa, mogu da osećaju metalni ukus u ustima. Razlozi za poremećaj ukusa su razni, od kojih neki uključuju uzimanje određene vrste lekova ili lošu oralnu higijenu. Ponekad je, međutim, metalni ukus u ustima takođe rani znak dijabetesa. Nekoliko je mogućih uzroka metalnog ukusa u ustima povezanog sa dijabetesom.

Upotreba metformina

Metformin je oralni lek koji se obično propisuje za lečenje dijabetesa tipa 2. Smanjuje količinu glukoze, šećera koji proizvodi jetra. Ovo pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i njegovo svođenje na zadovoljavajući nivo. Iako metformin može da stabilizuje šećer u krvi, smanjujući tako rizik od ozbiljnih komplikacija dijabetesa, neki pacijenti koji uzimaju ovaj lek žale se na metalni ukus u ustima.

Razlog nije sasvim jasan, ali ovaj poremećaj ukusa je verovatno posledica izlučivanja leka u pljuvačku. Ova pojava je najčešće privremena, a ukus se normalizuje nakon nedelju dana, do dve nedelje.

Parageuzija i metalni ukus

Parageuzija je poremećaj ukusa koji može da prati dijabetes. Izaziva metalni ukus u ustima. Centralni nervni sistem (CNS) reguliše doživljaj uksa, a moguće je da nekontrolisani dijabetes može da utiče upravo na CNS. Dugotrajni povišeni šećer u krvi polako oštećuje nerve, što može da utiče na oči, gornje i donje ekstremitete, ruke i usta.

Parageuzija se javlja kad povreda ili oštećenje CNS izobliči ukus i mirise. Poremećaji ukusa, poput metalnog ukusa u ustima, razvijaju se kada se oštete nervi koji utiču na ukus.

RepublikaFoto: pixabay.com
Proverite vrednost šećera u krvi
Problemi koji se odnose na oralno zdravlje

Problemi koji se odnose na oralno zdravlje jedan su od uobičajenih uzroka metalnog ukusa u ustima. Ponegde vlada mišljenje da dijabetes utiče samo na šećer u krvi, ali previsok nivo šećera u krvi može da uzrokuje probleme i sa ustima. Iz tog razloga, veoma je važno da oralna higijena bude na visokom nivou.

Parodontna bolest

Visok šećer u krvi povećava i nivo šećera u pljuvački, a ako ona sadrži više šećera, veći je rizik od pojave „džepova“, kao i gingivitisa i parodontitisa koji mogu da izazovu metalni ukus u ustima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Veoma je važno oralna higijena
Dijabetički jezik

Dijabetički jezik je još jedan problem oralnog zdravlja koji može da izazove metalni ukus u ustima. To se dešava kada kombinacija previše šećera u pljuvački i suva usta izazovu takozvani oralni drozd. On se razvija kada gljivica koja je prirodno tu nastanjena, počne da se prekomerno razmnožava. Ova pojava može da utiče na desni, jezik i nepce usta.

Da li će metalni ukus nestati?

Metalni ukus u ustima zbog dijabetesa može vremenom da iščezne, u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo ovu pojavu. Ako uzimate lek koji je izazvao promenu ukusa, trebalo bi da popusti nekoliko nedelja nakon što se telo prilagodi leku. Ako se poremećaj ukusa ne poboljša, posetite lekara. Prilagođavanje doze ili pronalaženje alternativnog leka takođe može da utiče na poboljšanje ukusa. Ako je metalni ukus posledica šećera u pljuvački, od pomoći je kontrola dijabetesa. Pored toga, ako se razvijete infekcija zbog loše higijene usta, rešenje je u poseti stomatologu i lečenju infekcije, dok ako je metalni ukus nastao usled oštećenja nerva, težina oštećenja će odrediti da li i kad će se ukus vratiti u normalu.

Saveti kako da poboljšate ukus hrane

Dok čekate da se stanje popravi, evo nekoliko saveta koji će pomoći da poboljšate ukus hrane.

– Koristite različito bilje i začine prilikom pripreme obroka;

– Pijte puno vode ili koristite žvakaću gumu bez šećera. Ovo bi moglo da utiče i na suvoću usta, kao i na ukus;

– Koristite nemetalni pribor za jelo;

– Lečite prehladu, infekcije sinusa i alergije, jer oni mogu da pojačaju metalni ukus. Nemojte da jedete vruću hranu, niti da pijete vrele tečnosti poput čaja i kafe. Neka oni budu mlaki;

Kad je vreme za posetu lekaru

Posetite lekara ako metalni ukus u ustima ne iščezava ni nakon nekoliko nedelja. Važno je da ne zanemarite ovaj poremećaj ukusa, jer on može da ukaže na probleme sa kontrolom šećera u krvi. Ako vam nije dijagnostikovan dijabetes, a ipak primetite metalni ukus u ustima, posetite lekara. Ovaj poremećaj može da bude rani znak dijabetesa.

Metalni ukus može da pokvari ukus hrane i pića, što otežava uživanje u omiljenoj hrani. Iako poremećaji ukusa imaju različite uzroke, važno je da se obratite lekaru ako ovaj simptom ne prolazi, kako bi bilo utvrđeno da li je posredi rani znak dijabetesa, visok šećer u krvi ili nešto drugo iz dijapazona mogućih zdravstvenih problema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading