NJENE MOĆI SU ČUDOTVORNE: Ova biljka je ubedljivo NAJZDRAVIJA na celoj Zemlji, potvrdila i NAUKA!

Autor: stil.kurir.rs, Republika

Lifestyle

04.03.2021

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva je na Orac listi (kiseonikova sposobnost absorpcije slobodnih radikala) sa neverovatnih 314.446 jedinica!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Karanfili su aromatični cvetni pupoljci stabla u porodici Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Postojbina su im Malukuška ostrva u Indoneziji i često se koriste kao začin. Karanfili se komercijalno sakupljaju prvenstveno u Bangladesu, Indoneziji, Indiji, Madagaskaru, Zanzibaru, Pakistanu, Sri lanki i Tanzaniji. Karanfili su dostupni tokom cele godine.

Karanfilić ili klinčić (lat. Syzygium aromaticum), je tradicionalno omiljena zimska mirodija. Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina, odnosno severni Moluk. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi. Karanfilić su zapravo nezreli, neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su , a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu. Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima (na lat. se i naziva clavus , što znači ekser). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto – trpak i vrlo jak. Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g.p.n.e. Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca. Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin . Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe. Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića , kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju .

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomešanih sa vodom, zaustaviće povraćanje, a infuzija – mučninu.

Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita.

Karanfilić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Te materije putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i larve. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan deo poznatog antiparazitnog programa dr Klark .

Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju .

Japanski naučnici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu sprečiti oštećenje ćelija koje može rezultirati rakom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja.

Karanfilić je stimulans , lokalni antiseptik i blagi anestetik . Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema.

Stomatolozi su u prošlosti koristili ulje klinčića kao oralni anestetik . Takođe su ga koristili za dezinfekciju korenskih kanala zuba . Ulje karanfilića još je uvek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje 02:00 celih karanfilića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

Lekovito delovanje klinčića:

  • poboljšava probavu
  • pomaže kod infekcija disajnih puteva
  • ublažava zubobolju
  • uništava parazite i bakterije
  • prirodni je antioksidans
  • pomaže u lečenju gljivičnih infekcija
  • ima svojstva antiseptika i anestetika
  • deluje kao afrodizijak
  • pomaže kod gihta

U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i lekovit čaj od karanfilića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 celih karanfilića. Kuvajte 15 minuta, a zatim procedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading