RODITELJI NE ODUSTAJTE, IMAMO REŠENJE ZA VAS! Evo kako da naučite dete da spava u svom krevetu!

Autor: Tanjug, Republika

Lifestyle

03.03.2021

15:20

Stručnjaci tvrde kako je za rešavanje glavnih problema sa spavanjem potrebno najviše od dve do četiri noći kod dece uzrasta od oko dve godine.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako dete delimično ili celu noć spava između vas i vašeg partnera, vreme je da pokušate da ga naviknete da spava u svom krevetu kako biste suprug i vi imali bar malo mira. Znamo da ovo nije lako, ali se iskreno nadamo da će vam neki od naših saveta u tome pomoći.


Naoružajte se optimizmom

Objasnite detetu da je došlo vreme da celu noć spava u svom krevetu. Budite optimistični i nastojte da dete ohrabrite da to i pokuša. Ako protestuje, ne dozvolite da vas to isprovocira. Odgovarajte odlučno, uz obaveznu dozu humora.

Nagradite dete

Napravite za dete tzv. zvezdanu kartu i kupite nalepnice u obliku zlatnih zvezdica (ili nasmejanog sunca). Objasnite mu da će svaki put kada ostane celu noć u svom krevetu dobiti po jednu zvezdicu koja će mu zasjati na krevetu. Možete nabaviti i fluorescentne zvezdice i nalepiti ih na zid ili plafon. Osvojiti zlatnu zvezdicu (ili nešto drugo) samo je po sebi nagrada. Nešto starije dete još će se više radovati ako npr. tri sakupljene zvezdice znače i neku dodatnu nagradu.

Ograničeno popodnevno spavanje

Ako dete spava danju, budite ga do 14 časova (da bi moglo u krevet oko 20 sati) i ograničite popodnevni odmor na jedan, najviše dva sata. Uostalom, razmislite logično: ako se dete naspava preko dana, zašto bi spavalo preko noći? Ako je ikako moguće, omogućite i sebi popodnevni odmor jer će vam noću trebati energija. Od velike je važnosti da se vaše dete uveče samo smesti i uspavljuje u svom krevetiću. Jer ako budete legli pored njega dok se uspavljuje, prirodno je da će tražiti vašu blizinu i kasnije, kada se probudi. Kako bi se dete moglo uspavati samo, važno je da se oseća sigurno, smireno i voljeno.

Kupanje pre spavanja

Za vreme kupanja, podstičite dete da se igra, brčka i iscrpi sve još postojeće rezerve energije. Pokažite mu svaki put ponovo da ga volite i potrudite se da se oseća sigurno. Podsetite ga da će spavati u svom krevetiću, ali učinite to na pozitivan i ohrabrujući način. Pokažite mu da se vi tome jako radujete i pružite mu osećaj da je ono zbog toga važno jer je sve odraslije.

Za uspavljivanje jedna ista uspavanka

Nakon večernjeg kupanja i pranja zubića produžite direktno u spavaću sobu i smestite dete u krevetić. Prigušite svetlo. Ispričajte nekoliko kraćih priča za laku noć (u kojima nema strašnih detalja ili likova) i dok dete ne nauči kako da se uspava samo jedna te ista priča (ili uspavanka) neka bude poslednja. Nakon toga, izbegavajte razgovore. Sada je na vas red da preuzmete kontrolu - budite nežni, smireni, ali odlučni. Poželite detetu laku noć, malo ga pomazite, poljubite i podsetite da ga čeka zlatna zvezdica ako ostane u svom krevetiću. I zatim izađite iz sobe.

Ako vas dete zove ili počne da plače, vratite se

Ako vam se čini uplašeno, ostanite mirni i nastojte da ga ohrabrite, ali nemojte podsticati takav strah, ostajući u sobi dok ne zaspi. Ako je dete veoma uznemireno, sedite mirno i tiho uz njegov krevetić i ostanite u minimalnom kontaktu s njim (tek da vas može videti ili uz nežan dodir po ruci ili kosi). Izbegavajte razgovor s detetom i ne dižite ga iz krevetića. Kad se ponovo smiri, poželite mu laku noć i izađite iz sobe. Kažite mu da na trenutak idete u kupatilo i da ćete se vratiti za pet minuta. Održite obećanje i zaista se vratite. U međuvremenu će verovatno zaspati. Ako je dete još budno, kada se vratite u sobu, pohvalite ga što je ostalo u krevetu i ponovo napustite sobu. Vratite se za nekoliko minuta i ponavljajte to sve dok dete ne zaspi. Važno je da ne čekate u sobi da ono zaspi.

Ne zatvarajte vrata 

Ako dete izađe iz krevetića, nežno ga stavite natrag, i to ponavljajte dok ne zaspi. To se može ponavljati neko vreme, pa budite strpljivi. Ne zatvarajte vrata sobe u kojoj dete spava, već ih samo pritvorite. Zatvaranjem vrata ne biste mogli kontrolisati šta dete radi u sobi, a ono bi se osećalo isključeno ili čak kažnjeno.

Budite blizu

I vi sami lezite što ranije, nakon što dete zaspi, kako biste uhvatili što više sna jer ćete najverovatnije ustajati noću. Ako se dete probudi i zove vas ili vam dođe u krevet, nežno ga vratite u njegovu sobu, onako kako ste to činili kada ste ga uspavljivali. Nemojte odustati i dopustiti mu da završi u vašem krevetu jer će to usporiti i otežati proces učenja deteta. Deca koja redovno noću prelaze u krevet roditelja doživljavaju svoj krevet kao privremeno mesto za spavanje. Koliko to smeta roditeljima toliko šteti i detetu jer ometa njegovo kvalitetno i mirno spavanje. Vaše dete treba da shvati da je njegov krevet sigurno i stalno mesto za spavanje.

 Ne zaboravite nagradu

Kada se dete ujutro probudi, razgrnite zavese, uključite radio i slično, dajući detetu na znanje da je dan i vreme za ustajanje. Čak i ako ste vi umorni i iscrpljeni, pokažite detetu radost i zadovoljstvo što je bilo u svom krevetu. Pohvalite ga i ne zaboravite da mu date nalepnicu ili da pričvrstite zlatnu zvezdicu za nagradu.

Budite istrajni i uspećete

Ako prvih nekoliko dana izdržite bez gubljenja živaca, smireno i dosledno, kasnije će biti mnogo lakše. Nastavite s postavljenom i naučenom rutinom u postupcima pripreme za spavanje i uspavljivanje. I dalje zadržite nežan, ali odlučan stav da vaše dete treba da spava u svom krevetu. Važno je da i dalje ohrabrujete i pohvaljujete dete svaki put kad primeni ono što je naučilo da bi ostalo u svom krevetu.

 

 

Komentari (0)

Loading