Cena NIJE VAŽNA: 9 caka za prepoznavanje KVALITETNE ODEĆE

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

18.02.2021

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena nije uvek garancija kvaliteta, pogotovo kada je kupovina odeće u pitanju. Ponekad neki komadi sa masovne rasprodaje mogu da se nose godinama, dok se predmet iz radnje luksuzne marke može izobličiti posle trećeg pranja. Neophodno je da znate trikove kojima ćete lakše utvrditi da li je odeća kvalitetna ili ne.

RepublikaFoto: pexels.com
Skup komad ne mora biti kvalitetan

Evo o čemu morate da vodite računa kada kupjete odeću, bez obzira na to u kojoj prodavnici se nalazite.

1. Test pipanjem

Pokušajte da se prilikom odabira komada skoncentrišete na gustinu i težinu materijala. Tehnolozi tekstila koriste poseban izraz "gustina površine", što znači koliko grama teži jedan kvadratni metar. Što je veći ovaj broj, to je tkanina kvalitetnija.

Neće vam biti potreban poseban alati za merenje gustine. Držite predmet u rukama i procenite njegovu gustinu. Izuzetno tanak i labav materijal će se brzo suziti i istegnuti. Druga metoda za proveru kvaliteta je ispitivanje odeće na svetlu. Neravnomerna prozirnost je znak da je predmet lošeg kvaliteta.

2. Proverite unutrašnjost

Uzorak šava trebalo bi da se podudara na dobro izrezanim predmetima. Ako se ne podudara, znači da je proizvođač odlučio da uštedi novac. To se odnosi, ne samo na prednju stranu predmeta, već i na unutrašnjost.

Kako bi odeća dobro pristajala telu, materijal za podstavu trebalo bi da bude gust, ali mekan. Ako je predmet napravljen od elastičnih tkanina, poput pletenine, guipure ili baršuna, i njihova podstava bi trebalo da bude elastična. A to važi i obrnuto: ako je predmet od čvrstog materijala, poput vune ili pamuka, i materijal unutrašnjosti bi trebalo da bude neelastičan, piše Brightside.

3. Protrljajte tkaninu

Grudvice na odeći uveliko utiču na celokupni izgled tkanine. Najčešće nastaju na sintetičkim materijalima, tkaninama s kratkim vlaknima, mešavini sintetike i prirodnih tkanina te pletenini.

Pre svega, proverite sastav. Što više sintetičkih (poliesterskih, elastanskih, akrilnih, poliamidnih ili najlonskih) vlakana ima, to će se predmet pre prekriti grudvicama. Na vunenoj odeći pojavljuju se brzo, ali s vremenom nestaju sami od sebe. Da biste razumeli da li će se pojaviti ili ne, morate intenzivno trljati jedan komad tkanine o drugi - materijal lošeg kvaliteta će početi odmah da se kotrlja i odvaja.

4. Proverite džepove

Pre slanja odevnog predmeta u radnju, dobar proizvođač zatvori bočne džepove jakni i kaputa. To se radi kako bi predmet zadržao prezentabilan izgled. Tako ušiveni džepovi ne popuštaju i ne ispupčuju se nakon brojnih proba. Donji deo na kaputima i sakoima obično je ušiven iz istog razloga. Nakon kupovine predmeta možete držati ušivene džepove zatvorene, dok šav na zadnjoj strani sakoa i kaputa treba razrezati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Male cake za prepoznavanje kvaliteta

5. Sa sobom ponesite maramicu

Loše obojena odeća, ne samo da boji stvari koje se nalaze uz nju, već vam može i ispustiti boju na koži. To se posebno odnosi na farmerke. Jednom kad se malo oznojite ili vas uhvati kiša, možete dobiti noge slične štrumfu! Da se to ne bi dogodilo, unapred proverite da li će tkanina puštati boju ili ne. Da biste je testirali, uzmite mokru belu salvetu ili mokru maramicu i protrljajte tkaninu. Ako dobije novu boju, tkanina koju proveravate pušta boju te će verovatno izgubiti deo svog šarma nakon pranja.

6. Proverite dodatke

Korišćenje loše izrađenih dodataka je još jedan način da proizvođači uštede novac. Dugmići u boji plastike ili metala na odeći, plastičnim patentnim zatvaračima ili isturenim nitima odaju lošeg proizvođača. Kvalitetna odeća bi trebalo da zatvori patentni zatvarač kad je u radnji. Štaviše, obično je skriven ili prekriven zupcem koji štiti zube od oštećenja na pantalonama, suknjama i haljinama. Rupe za dugmiče se moraju dobro obraditi, a mora postojati i rezervno dugme.

Ako ste se i dalje odlučili za predmet s plastičnim dugmićima, prvo proverite da či su li pretanki, a drugo pobrinite se da odgovaraju boji tkanine.

 

7. Pomirišite

Da li ste ikad primetili da neki veliki marketi s odećom imaju određeni miris? To je sve zbog formaldehida. To je organski gas oštrog i neprijatnog mirisa. Uz njegovu pomoć radnje dezinfikuju odeću i sprečavaju pojavu plesni na stvarima. Velika količina formaldehida je opasna i može izazvati alergije. Međutim, nemojte da paničite - ovaj gas nestaje posle nekoliko pranja.

To znači da odeću ne treba samo dodirivati ​​i isprobavati, već i njušiti. Kvalitetna odeća ne sme da ima oštar miris. Obično će imati neutralan miris ili miris laganog parfema.

RepublikaFoto: Photo by Vanesa conunaese on Unsplash
Prepoznatje prirodni materijal

8. Proverite šavove

Ako su noge pantalona uvijene ili ako je šav ispod kolena neravan, znači da imate posla s neispravnim predmetom. To je zato što je ili pogrešan rez ili je pogrešno sastavljen. To ne samo da donosi nelagodu, već vizuelno savija noge i daje im dodatni volumen. Vešt krojač obično može da otkloni takav nedostatak.

9. Test s upaljačem

Ne preporučujemo sprovođenje ovog eksperimenta u radnji. Ponekad proizvođači odeće skrivaju sastav predmeta, a kupac umesto 100% pamuka dobija mešavinu pamuka i poliestera. Da biste saznali sastav tkanine, ne morate je nužno odneti u laboratoriju. To možete shvatiti kod kuće. Uzmite komad odeće koji ima rezervni komad tkanine s dugmetom ili pažljivo izvucite jedan konac iz predmeta - i spalite ga.

Lan i pamuk sagorevaju na isti način. Imaju visok procenat celuloze, što znači da tkanina u vatri miriše na izgoreni papir. Prirodna vlakna gore jako i brzo, ostavljajući malu količinu belog dima. Viskoza je napravljena od prirodnog drveta hemijskom metodom. Brzo gori, miriše na izgoreli papir i ostavlja sivi dim i pepeo. Vuna i svila mirišu na spaljenu kosu ili pere. Polako gore, vlakna im se uvijaju i vatra se brzo gasi. Akril gori jarko žutim plamenom s malim bljeskovima. Nakon hlađenja stvara gustu kuglu.
Acetatna vlakna (sintetika) gore žutim plamenom i imaju kiselkasti miris poput sirćeta. Veštački materijali gore slabo žutom bojom, odajući crnu čađ. Nakon izgaranja stvaraju gustu crnu kuglu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading