POČNITE ODMAH DA JEDETE BELI LUK SVAKI DAN! Ovaj prirodni antibiotik čini čuda u vašem organizmu: Zapanjićete se šta sve LEČI

Autor:

Lifestyle

03.02.2021

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

A naka istraživanja pokazuju i da su muškrci koji redovno konzumiraju ovu namirnicu izuzetno privlačniji ženama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Beli luk je namirnica kojoj se pripisuje najviše "magičnih svojstava". Njegov blagotvoran uticaj na zdravlje je višestruk, pomaže kod brojnih tegoba, a jedina mana (mada ne misle svi tako) mu je miris.

- Nedavno je časopis 'Apetit' objavio članak o tome kako muškarci postaju privlačniji ženama 12 sati nakon uzimanja ove namirnice ili suplemenata belog luka. Da li je ovo istina ili ne, treba proveriti, ali dokazano je da postoje benefiti od čestog unosa belog luka - rekao je ruski nutricionista Aleksej Cis.

A evo šta bi se dogodilo ukoliko biste svakog dana jeli po čen, dva belog luka...

1. Normalizuje se krvni pritisak

Najveći procenat smrtnih slučajeva na svetu je usled kardiovaskularnih bolesti. Srčani i moždani udar su samo posledice hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska. Kao što su brojne studije pokazale, beli luk može da smanji krvni pritisak kada se redovno konzumira.

Ali, svakako pre proverite sa lekarom da li preporučuje da ga uzimate svakodnevno, upozorava nutricionista.

RepublikaFoto: Photo by Michele Blackwell on Unsplash
Foto: Ilustracija

2. Smanjuje se holesterol

Visok holesterol je takođe jedan od faktora koji utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Povišen holesterol se taloži na zidovima krvnih sudova , usled čega se oni sužavaju, pritisak se povećava...

"Jedan od sastojaka belog luka, ajoen, aktivira određene enzime u krvi i uništava masne naslage", objasnio je stručnjak.

3. Poboljšava se imunitet

Studije su pokazale da oni koji redovno jedu beli luk imaju 63 odsto manje šansi da "zakače" prehladu. A ako ipka podlegnu bolesti, brže i lakše se oporavljaju.

- Beli luk ima antibiotska svojstva, za koja nutricionisti veruju da su posledica visokog sadržaja sumpora. Beli luk pomaže u sprečavanju prehlade jačanjem imuniteta osobe. Sve je to zbog prisustva vitamina, masti i aminokiselina u njegovom sastavu, kao i alicina, hemijskog jedinjenja koje ubija bakterije i gljivice - napominje Aleksej Cis.

RepublikaFoto: Photo by Mike Kenneally on Unsplash
Foto: Ilustracija

4. Podiže se energija

- U drevnoj Grčkoj, kada niko nije znao za doping, olimpijski sportisti su uzimali beli luk, zbog čega su imali mnogo bolje rezultate od svojih rivala. Štaviše, ova namirnica je bila korisna i za one koji se ne bave sportom, jer je smanjivala umor, povećavala produktivnost i pomogala da lakše podnesu hladnoću - kaže doktor.

Danas je otkriveno i da konzumiranje belog luka povećava i izdržljivost.

5. Produžava se životni vek

Naučnici veruju da je smanjenje rizika od kardiovaskularnih i zaraznih bolesti važan faktor kad je reč o produžetku životnog veka, jer upravo ove bolesti su glavni uzročnici smrti. Većina hranljivih sastojaka nalazi se u svežem belom luku. Da biste dobili maksimalnu količinu alicina, supstance koja pomaže u uništavanju gljivica i štetnih mikroba, beli luk se mora iseckati ili zgnječiti, ostaviti neko vreme da "diše", a onda tek jesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Izbacuju se toksini

Opet je sumpor zaslužan za ovu zdravstvenu korist. Svojstvo belog luka da uklanja teške metale iz tela testirano je na zaposlenima u fabrici baterija. Utvrđeno je da jesti beli luk smanjuje nivo olova u krvi za 19 odsto. Ispitanici su primetili i poboljšanje ukupnog zdravlja: smanjile su se glavobolje i snizio krvni pritisak.

7. Poboljšava se zdravlje kostiju

Konkretne studije na ovom pitanju na ljudima još nisu sprovedene, bilo je eksperimenata samo na miševima. Ispostavilo se da kod žena beli luk povećava količinu estrogena, a zbog toga se smanjuje gubitak kostiju.

Naučnici su otkrili da konzumiranje belog luka može smanjiti nedostatak estrogena kod žena u menopauzi. A ovaj hormon je takođe povezan sa zdravljem kostiju. Međutim, to ne znači da hranu koja je bogata kalcijumom i vitaminom D treba zanemariti, napominje nutricionista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading