Žene, obratite pažnju! Ova TRI faktora REMETE menstrualni ciklus!

Autor:

Lifestyle

12.01.2021

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste se susretale sa neredovnim menstuacijama, ovo mogu biti razlozi za to!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Menstrualni ciklus razlikuje se od žene do žene, a ustaljeni okvir je između 28 i 35 dana. Ali brojne svakodnevne navike mogu uticani na disbalans hormona. 

Izdvajamo tri faktora koja remete menstrualni ciklus:

1. Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Naime, stres utiče na deo mozga - hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

2. Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "džet lega" - kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone. Ali ovakve promene mogu da utiču i na menstrualni ciklus koji može da postane kraći ili duži, piše Magazin Novosti. Ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

 

3. Premalo sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i dovoljno sna. S druge strane, premalo sna može da uzrokuje brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno od 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevnu rutinu i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading