Šta sve može da prouzrokuje visoku temperaturu i kada je vreme da posetite lekara?

Autor: Prva

Lifestyle

09.01.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porast telesne temperature je u stvari dobar znak jer tako telo signalizira da se bori protiv bolesti.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Temperatura može da bude neprijatna pojava, a ponekad i zastrašujuća, a to se posebno odnosi na ovaj period kada svi znamo da je simptom infekcije korona virusom. Iako ste imali barem jednom u životu visoku temperaturu, sigurno se ponekad pitate šta je u stvari uzrokuje.

Ako se javila temperatura koja nikako ne prolazi, svakako se obratite lekaru, ali pre toga da pojasnimo kako do temperature dolazi.

ŠTA JE VISOKA TEMPERATURA?

Temperatura je povišena kada vrednosti na toplomeru odskaču od normalnih. Ako osećate vrućinu nakon trčanja ili ste bili u toploj prostoriji, ne brinite - nemate temperaturu. Blago povišenu telesnu temperaturu nazivamo subfebrilitet i to je temperatura koja prelazi 37 C. Povišena telesna temperatura je temperatura viša od 38 C. Preko 39 C su jako visoke temperature. Rektalno i u uhu, blago povišenom smatramo temperaturu preko 37,5 C, preko 38,5 C značajno povišenom, dok je preko 39,5 C vrlo visoka temperatura.

ŠTA SE DOGAĐA U TELU KADA IMAMO TEMPERATURU?

Temperatura je zapravo znak da se telo bori protiv bolesti, prema rečima stručnjaka. A šta se u stvari događa u telu kada imate temperaturu malo je teže pojasniti ali je činjenica da se tako imunološki sistem bori protiv nečega i celo telo je u tim trenucima posvećeno zaštiti vitalnih organa, ističe Roši Gulati, lekarka opšte medicine u bolnici Hantli.

- Kada imate temperaturu, hipotalamus, malo područje u mozgu koji se ponaša kao unutrašnji termostat, uz ostale stvari, signalizira telu da se poveća telesna temperatura - pojasnila je dr Laura Miler iz Minesote. U tom trenutku se svašta događa u telu, poput suzbijanja određenih krvnih sudova u perifernim delovima tela kako bi krv mogla da se šalje važnijim organima i smanjila temperatura s površine kože.

- Snižavanje telesne temperature može da uspori razvoj bakterija i pojača zaštitu krvnih sudova - navodi dr Arindam Sarkar. Ukratko, temperatura je znak da se telo bori protiv napadača.

ŠTA NAJČEŠĆE UZROKUJE VISOKU TEMPERATURU?

Duga je lista potencijalnih problema koji mogu da prouzrokuju povišenu temperaturu, ali najčešće se radi o ovim kategorijama:

- Infekcija
- Određeni lekovi
- Bolesti srca
- Rak
- Autoimune bolesti
- Neke vakcine za decu

Ipak, infekcija, bilo da se radi o virusnoj ili bakterijskoj, često je glavni uzrok povišene temperature. U stvari, najčešće su u pitanju virusi gripa i prehlade, a korona virus je jedan od naj opasnih s kojima smo se susreli.

ŠTA MOŽETE DA URADITE AKO IMATE VISOKU TEMPERATURU?

Važno je znati da ako se osećate dobro nema potrebe da idete kod lekara, ali ako je ona jako visoka i vama nije dobro, potrebno je da uzmete lekove koji služe za snižavanje temperature, a uz to je važno piti i puno vode.

Pratite simptome koji će pomoći lekaru da shvati šta je uzrok porasta temperature. A kako ona može da bude i simptom bolesti KOVID-19, pametno je i nazvati doktora kako biste znali šta da činite dalje, ako se razviju komplikacije.

- KOVID-19 je sve promenio kada je u pitanju briga o pacijentima koji imaju povišenu temperaturu, a obično ćemo testirati na korona virus, a u isto vreme razmišljamo o drugim mogućim uzrocima - navodi dr Gulati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading