PROBAJTE: Ovaj LEKOVITI prah će učiniti čuda za vaš ORGANIZAM!

Autor: Novosti, Republika

Lifestyle

22.12.2020

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učinkoviti je i od zelenog čaja!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako želite da svoju kafu, čaj, smuti ili jela učinite super zdravim i da vam tromost i nedostatak energije nestanu kao rukom odneseni, onda će "čarobni" prah matcha koji potiče iz Japana biti najbolji izbor.

Matcha prah, fino mleveni prah listova zelenog čaja, sa pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci ispuniti energijom i udahnuti vam novi život. 

Matcha nastaje od procesuiranih listova zelenog čaja koji su mrvljenjem pretvoreni u fini prah. Prah se zatim prosejava i muti sa vrućom vodom. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za razliku od drugih zelenih čajeva, grmovi matche se 20 dana pre žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca.

Poreklo

Ova praksa pravljenja matcha praha nastala je u Kini oko 10. veka, ali najbolja matcha dolazi iz Japana. Čak je i drevna tradicija ispijanja čaja nastala u 12. veku u Japanu izgrađena upravo oko matcha praha slavnog po svom prepoznatljivom i posebnom ukusu. 

Na taj način podstiče se proizvodnja hlorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, amino-kiseline koja je prirodni sastojak biljke čaja i nekih vrsta gljiva.

Ovaj sastojak zaslužan je i za osobinu čaja da istovremeno smiruje i stimuliše.

Uz to, matcha podstiče metabolizam i brže sagorevanje masnoća, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi i smatra se 10 puta snažnijim od običnog zelenog čaja. Upravo zato je matcha prah idealan za pravljenje u obliku kafe, čaja, smutija, ali i kao dodatak raznim jelima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Priprema matche u obliku čaja:

U šoljicu stavite kašiku matcha praha, dodajte 2, 3 kašike tople vode i razmutite prah dok se zapeni. Dodajte tople vode do vrha šoljice, promešajte i popijte.

Priprema matche u obliku kafe:

Razmutite matcha prah u šoljici i zagrejte 2 decilitra mleka. Sipajte polovinu toplog mleka u šoljicu s matchom, a polovinu u manju bočicu i snažno mućkajte dok ne postignete gustu, kremastu teksturu pene. Sipajte penu u napitak, malo promešajte i matcha kafa je gotova. Po želji ukrasite matcha prahom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading