(FOTO) Kako se trend LEPOG DEKOLTEA menjao kroz vreme: OD MERLINKE, PREKO PAMELE, DO KARDAŠIJANKE

Autor: DDL, Republika

Lifestyle

10.12.2020

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Modni trendovi dolaze i odlaze, ali lepo i negovano žensko telo nikada neće izaći iz mode. Kako su izgledale savršene ženske grudi kroz vreme?

RepublikaFoto: pixabay.com
Dekolte (Ilustracija)

Od oblina, pa sve do mršave manekenske građe, svako vreme nosilo je sa sobom neke nove standarde lepote.

Ipak, i dan, danas, nevezano za modu, jedna od najčešćih intervencija je i dalje povećanje grudi, što govori da je i dalje bujno i raskošno poprsje ono što želi veliki broj žena.

Ali, da li je to oduvek bilo tako?

Evo kako su se trendovi i interesovanja menjali kroz vreme, a samim tim i veličina i oblici ženskog poprsja.

Četrdesete: Džejn Rasel

Obzirom da su neretko i žene morale da se priključe vojsci, steznici su konačno odbačeni, te, kako bi se ubrzao proces oblačenja, ali i napravila potpora, pojavili su se konusni brushalteri, često nazivani i “metak brushalterima”.

Čak je i čuveni tajkun i stvaralac filmova, Hauard Hjuz, 1943. izumeo poseban tip grudnjaka, kako bi njegovoj miljenici, glumici Džejn Rasel, bolje stajale haljine.

 

U tom periodu, posebno su bile popularne i pinap razglednice, obzirom da je na hiljade vojnika bilo daleko od svojih domova, a takve fotografije su im često dizale raspoloženje. Žene su se neretko upoređivale sa ovim ilustracijama, želeći tako pune grudi, visoko podignute i “šiljate”.

Pedesete: Merilin Monro, Diana Dors

Pokretanje Plejboja, kao magazina za masovno tržište za “gospodu”, u kom su bile slike Merilin Monro u toplesu u pin-ap stilu 1953. godine, istakle su u javnosti ženske grudi kao nikada do tad.

Ženske obnažene slike postale su moderne, a grudi su se sve više isticale, te tada po prvi put nastaju i brushalteri sa jastučićima, a sve u cilju bujnijeg dekoltea.

 

Po mišljenju mnogih, Merilin i Dijana su imale savršene grudi, te su mnoge žene želele da imaju dekolte poput njihovog.

Šezdesete: Tvigi, Mia Ferou

Premršave manekenke preuzele su tron, te se sve više cenila “dečačka” građa, sa jedne strane, a sa druge, kreće ozbiljno interesovanje za plastičnu hirurgiju.

Pre ovog perioda, doktori su eksperimentisali sa ubrizgavanjem najrazličitijih materijala u ženske grudi, nekad i sa katastrofalnim posledicama – od parafina, pa do životinjskih masti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Twiggy Model (@twiggy.model)

 

Mežutim, tek su 1962. godine, dva teksaška hirurga ugradila Timi J. Lindzi (30), prve silikonske implante, koji su povećali njenu veličinu iz B u C, te se ovim smatra da je oficijelno rođen moderan posao povećanja grudi.

Sedamdesete: Grejs Džons

Sada već sve veći broj dama uzima pilule za kontracepciju, posebno nakon odluke iz 1974. kojom je odlučeno da se mogu davati i neudanim ženama.

Učinak nije bio samo omogućiti ženama veću kontrolu nad svojim seksualnim životom, već i povećati veličinu njihovih poprsja.

Stručnjaci kažu da su visoke doze sintetičkog estrogena u tabletama, stimulisale širenje mlečnih kanala u grudima, te doprinele tome da se prosečna veličina poprsja poveća sa 34 B na 34 C, prema istraživačima sa Univerziteta Portsmout.

 

U isto vreme, šiljati brushalteri sa žicama, poput “Playtex Cross Your Heart”, koji su obećavali i potporu i podizanjem viđeni su kao simbol muške kontrole, te su brojne feminiskinje pozivale žene da ih spale.

Umesto toga, modeli su češće pokazivali manje grudi, pogotovo u modnim časopisima, kao što je to radila čuvena Grejs Džons, čije su grudi mnogo puta proglašene za jedne od najlepših tog vremena.

Osamdesete: Pamela Anderson, Samanta Foks

Bolja ishrana i uslovi života, značili su i povećanje korpe brushaltera, te se prosečna veličina grudi popela na 34 D.

RepublikaFoto: instagram.com/loadstartv
Pamela Anderson

I ne samo to. Implanti bivaju sve popularniji, pogotovo krajem osamdesetih i početkom devedestih, kad su velike, loptaste grudi bile naročito u trendu. Implanti su se umetali malim rezom ispod areole.

Devedesete: Kejt Mos, Eva Hercigova, Liz Harli

Kejt Mos pojavila se na svetskoj sceni sa svega 19 godina, i veoma brzo postala jedna od najboljih manekenki ikada, iako je tada imala grudi A veličine. Sa jedne strane, bile su mršave manekenke, a sa druge, sve veća “glad” za velikim grudima. Ipak, u ovo doba, poboljšanje grudi još uvek bilo statusni simbol. Bilo je važno da se vidi da ih imate.

Ipak, kako je cena bila previsoka, mnoge žene su se odlučivale ipak za puš – ap brushaltere.

1994. godine pisano je, da je manekenka Eva Hercigova bukvalno zaustavila saobraćaj plakatima na kojima je gledala u svoje stisnute grudi pod naslovom: “Zdravo momci”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?????????? ✨ (@aftervogue)

 

Iste godine, veliku pažnju privukla je i glumica Liz Harli u uskoj haljini sa istaknutim grudima.

Trend da se implantati stavljaju ispod i iznad mišića, visoko podignuti, takođe je značilo da su grudi neretko izgledale veoma okruglo i “visoko”, pogotovo na mršavijim ženama.

2000. godina: Kejti Prajs

Kako je Kejti Prajs počela da ponavlja operacije, kojim su joj grudi povećane sa 32B na 32FF, ženama štiom sveta sinula je ideja da zapravo povećanje grudi nije ništa strašno, te da t osvako može i treba da uradi.

Stručnjaci su 2006. procenili da je izvršeno oko 20.000 povećanja dojki, što je ogroman porast za trećinu, samo u jednoj godini, navodi The Times.

Operacija je takođe bila normalizovana u rijaliti emisijama o estetskoj hirurgiji poput “Extreme Makeover” koje su pokazale dramatične transformacije.

2010. godina: Kim Kardašijan, Kejt Apton

Prosečna žena, sada ima u proseku barem 10 kilograma više nego žene pre 50 ili 100 godina. Samim tim, i prosečna veličina grudi povećala se na DD.

Međutim, tokom ovih godina, javili su se i brojni slučajevi “pucanja” silikona, te je veliki broj slavnih ličnosti, poput Viktorije Bekam, istupio javno i govorili o tome zašto su uklonili svoje ogromne implante i umesto toga stavili manje, odnosno srazmernije njihovom telu.

RepublikaFoto: instagram.com/kimkardashian
Kim Kardašijan

Rezultat je da se tokom poslednjih deset godina, mahom više tražio prirodniji izgled.

2020. godina: Holi Vilobi, Emili Ratajkovski

Po mišljenju mnogih, a pogotovo nekoliko zvaničnih anketa, osoba sa najlepšim dekolteom je Holi Volobi, baš zato što deluju toliko prirodno, a srazmerne su njenom telu.

Sa druge strane, nekadašnja pobednica, Kejti Prajs, uzastopce je proglašena osobom sa najružnijim dekolteom.

Ipak, po mišljenju mnogih muškaraca, za njima ne zaostaje ni manekenka Emili, kao jedina sa prirodno velikim grudima na ovoj listi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

 

Poslednjih godina, sve više žena bira da ukloni implante, a umesto toga koriste ubrizgavanje masti i slične, moderne tretmane kako bi svoje grudi održale jedrim i lepim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading