Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

Autor: DDL, Republika

Lifestyle

01.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je temperatura tela kod oba pola skoro jednaka, istu spoljnu temperaturu žene doživljavaju kao nešto nižu. Zato je i zimi, njima u kući obično hladnije nego muškarcima i uvek bi temperaturu podigle za koji stepen. Šta mislite, zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

RepublikaFoto: pexels.com
Hladnoća (Ilustracija)

Neka istraživanja su čak egzaktno utvrdila da ženama u kući odgovara temperatura od 24 stepena Celzijusa, što je za oko dva stepena više od temperature na kojoj se muškarci prijatno osećaju.

Kod žena su najhladnije ruke, pa one zimi češće pate od tzv. Rejnodovog sindroma, koji karakterišu hladni, odnosno modro hladni prsti.

Sve ovo naravno ima i naučno objašnjenje - zbog ženskog hormona estrogena krv žena je gušća i zato sporije cirkuliše prema perifernim krvnim sudovima, kao što su oni na rukama, a posebno prstima.

Ovaj problem je najizraženiji kod žena reproduktivnog doba u periodu ovulacije, pošto je tada nivo estrogena u organizmu veći nego u ostalim danima u mesecu.

Naučnici kažu da postoji još jedan razlog zašto muškarci i žene različito doživljavaju istu spoljnu temperaturu, a to je metabolizam, koji je kod žena usporeniji.

Iza toga stoji činjenica da muškarci imaju veći procenat mišićne mase koja ubrzava bazalni metabolizam.

Kod njih i krv brže cirkuliše, pa je telo muškarca toplije od tela žene.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading