RAZBIJAMO ČETIRI MITA O MENSTRUACIJI! Savremena žena treba da zna OVO o svom telu i zdravlju

Autor: Republika

Lifestyle

25.11.2020

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako ciklus imate već godinama, velike su šanse da neke stvari o menstruaciji i dalje ne znate...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Kao tema o kojoj se i dan-danas slabo priča, često smo izloženi nizu dezinformacija koje se prenose s kolena na koleno, a kojima često i poverujemo, pa ih i primenjujemo.

Tako postoji nekoliko ustaljenih mitova koji i dalje kruže među ženama i u koje mnoge od njih veruju. Vreme je da se te zablude sruše...

1. Vežbanje za vreme menstruacije nije zdravo

Vežbanje i plesanje je tokom menstruacije u potpunosti sigurno. Fizička aktivnost može čak ublažiti menstrualne bolove i podići raspoloženje zbog hormona koji se luči tokom vežbanja. Ali zbog jačeg znojenja i više temperature tela tokom treninga, dolazi do povećanog rasta loših bakterija u vaginalnom području. Čestim menjanjem uložaka i odabirom onih koji su dermatološki ispitani i ne sadrže parfeme sprečićete nastanak infekcija i upalnih procesa u tom području.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Nema kupanja tokom ciklusa

Iako naše bake to oduvek govore, ne postoji nijedan jedini razlog zbog kog se ne bi trebalo kupati tokom menstruacije. Upotrebom odgovarajućih higijenskih proizvoda, kupanje u bazenu ili moru sasvim je dozvoljeno. Jedino je bitno da voda nije previše topla da ne bi došlo do određenih infekcija i upalnih stanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Za vreme menstruacije ne možemo ostati u drugom stanju

Velike su šanse da žena neće ostati trudna ako ima nezaštićen polni odnos tokom menstruacije jer se ovulacija događa nakon što se ciklus završi. Ipak, žene čiji je ciklus neregularan, kratak ili pak duži od prosečnog mogu ostati trudne tokom odnosa za vreme menstruacije jer se njeni plodni dani mogu poklopiti sa ciklusom.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

4. Korišćenjem tampona se gubi nevinost

Nevinost se ne može izgubiti stavljanjem tampona jer himen nije čvrsta barijera koja se nalazi na ulazu u vaginalni otvor. Reč je o tankoj membrani, koja često može da pukne i za vreme vežbanja, ali i ostati netaknuta tokom polnog odnosa. Svako telo je individualno, a korišćenje tampona vrlo retko može dovesti do gubitka nevinosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading