VEOMA OPASNO PO ZDRAVLJE! Ako spavate sa upaljenim televizorom, ODMAH PRESTANITE!

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

18.11.2020

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ljudi imaju naviku da zaspe uz upaljeni televizor i kažu da im je tako lakše da utonu u san.

RepublikaFoto: Promo foto

Ako ste i vi deo te grupe, onda morate znati da vam to i te kako remeti proces spavanja i ostavlja posledice na vaše zdravlje.

Po pitanju sna naučnici su saglasni - ljudsko telo treba da spava u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnjači šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizmu.

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada telo dobija signal da je vreme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput upaljenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije, cirkadijarni ritam i ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti.

To rezultira osećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i teskobe kada se probudite.

 

 

Isto važi i za spavanje uz upaljeni kompjuter ili prigušena svetla - neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga pokušajte da se rešite te navike. Ako ipak ne možete da zaspite bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading