HITNO PRESTANITE SA TIM! Ova ružna navika koju svi ponavljamo može da nam nabaci OPASNU BAKTERIJU

Autor: magazin.novosti.rs, republika.rs

Lifestyle

30.10.2020

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suzdržite se od lizanja kašika, žica od miksera ili posuda u kojima se pripremala smesa za kolače, a posebno pazite da deca to ne rade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neki ljudi zarazili su se ešerihijom koli zbog sirovog brašna. Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je kako se od sirovog brašna može dobiti bakterija ešerihija koli (Escherichia Coli) koja uzrokuje povraćanje i dijareju, a može prouzrokovati i zatajenje bubrega.

NJihovo upozorenje usledilo je nakon više slučajeva zaraženih. Ešerihija koli u SAD-u koji su tu bakteriju uneli u telo verovatno nakon pripreme gotovih mešavina za kolače, odnosno lizanja sirove smese - i na taj način omogućili bakteriji da uđe u telo. 

Iako zasad nema vesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smese za kolače ne bi smele da se ližu i zbog sirovih jaja od kojih ponekad preti zaraza, na primer, salmonelom. 

- Ne savetujemo da jedete sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže, jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije - rekli su u Agenciji.

Zato, se suzdržite od lizanja žica od  miksera nakon pripreme kolača, a isto važi i za posudu u kojoj se pravila ta smesa. 

Posebno oprezni budite kada su deca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading