SUPER TRIKOVI! Testirajte lako kvalitet namirnice: Otkrivamo 10 načina da proverite da li je med prirodan ili lažni!

Autor: Republika

Lifestyle

19.10.2020

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laka dostupnost meda na tržištu dovodi u pitanje njegov kvalitet, pa je veoma važno znati razliku između lažnog i pravog.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Iako je samo detaljnom analizom moguće proveriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji pomažu da se odgonetne poreklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja.

1. Čitanje sastava na poleđini tegle meda prvi je korak koji pomaže u odabiru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Naime, proizvođači moraju naznačiti sastav meda i njegov postotak u količini

2. Prirodni med nije lepljiv, testiranje je moguće ako malo meda protrljate između prstiju, koža bi trebalo da upije pravi med. Ako masa trljanjem postaje lepljiva, znači da taj med sadrži šećer ili zaslađivače

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

3. Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića

4. Nekoliko kapi meda na papirnom ubrusu takođe otkriva čistoću sastava, naime ako med nakon nekog vremena ne probija papir, znači kako je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probiće papir nakon samo nekoliko sekundi

5. Trik kojim se pčele služe u obrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi, siguran je test na ispravnost meda. Stoga jednostavno malo meda treba staviti u blizini mrava, ako je prirodan, mravi će ga zaobići

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

6. Voda pomešana s čistim medom najlakši je indikator sastava meda, naime čisti med će se u vodi zgrudvati i pasti na dno čaše, dok će lažni početi da se otapa

7. Bockanje u ustima i osećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce

8. Med namažite na parče hleba, ispod čistog hleb će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


9. Pomešajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada izmutite žumance, izgledaće kao da je kuvano

10. Čisti med se vremenom kristalizuje, lažni i nakon što duže stoji zadržava tečni oblik, poput sirupa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading