NAUKA DALA ODGOVOR NA VEČITO PITANJE: Da li se zaista možemo osećati bolje od PILEĆE SUPE kada smo bolesni?

Autor: Republika

Lifestyle

28.09.2020

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto se od pileće supe uvek osećate bolje kada ste bolesni Napravili smo rezance kako bismo utvrdili da li vam popularni narodni lek može pomoći (pa čak i izlečiti).

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Supe su povezane sa lekovitim svojstvima. Postoji razlog, na primer, da se pileća supa, kuvana u jevrejskoj tradiciji sa matzo kuglicama, često naziva „penicilin“, a da je pileća supa povezana sa bakama i hranom, toplinom i duševnošću.

Naša prehrambena kultura ima nejasnu, ali dugo ukorenjenu ideju da pileća supa u trenucima kada smo bolesni može da pomogne više neko nekakv lek i to je verovanje koje seže daleko u prošlost. 

Drevni grčki lekar Hipokrat rekao je: "Neka vam hrana bude lek." Skloni smo da hranu ne smatramo lekom, ali može biti.

Prema jednoj klasičnoj studiji, pileća supa može da promeni telesnu aktivnost. Dakle, i nauka stoji iza teze da vam od pileće supe zaista može bitibolje kada ste bolesni!

Početkom ovog veka, studija američkog koledža lekara spremila je sveobuhvatnu seriju pileće supe za testiranje. Supa je sadržala širok spektar povrća, uključujući slatki krompir, peršun, repu i celer.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Organizatori ispitivanja su otkrili da pileća supa pruža blagi antiinflamatorni efekat - onaj koji bi mogao da pomogne u ublažavanju infekcija u gornjem delu disajnih puteva, poput prehlade. Prema studiji koju je preduzeo Medicinski centar Nebraska, pileća supa postiže ove rezultate inhibirajući nešto poznato kao hemotaksija neutrofila. U osnovi, bele krvne ćelije se ponašaju drugačije nakon pileće supe, što rezultira dodatnom antiinflamatornom aktivnošću.

Zanimljivo je da je studija testirala i supe iz prodavnica, kao i domaće. Otkriveno je da nekoliko supa kupljenih u prodavnici nudi manje koristi od domaće verzije. Još ranija studija iz istog istraživačkog časopisa otkrila je da je pileća supa, u odnosu na vodu, omogućila lakše kretanje tečnosti u nosu (u studiji se naziva „brzina nosne sluzi“).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako ove dve studije nisu u potpunosti determinišuće, ono što one predlažu u skladu je sa našim folklorom o pilećoj supi. Gledano iz šire perspektive, našem telu su potrebne hranljive materije da bi prevazišle bolest. Proteini posebno omogućavaju našim sistemima da krenu u opremu koja nam je potrebna da bismo bili bolje. A pileća supa sadrži širok spektar hranljivih sastojaka, od vitamina do proteina i masti. Pileća supa je zgodan način za dobijanje ovih hranljivih sastojaka tokom dana kada vam se ne jede, recimo, pomfrit ili šnicla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading