SRUŠENA JE VELIKA ZABLUDA! Sve u šta ste dosad verovali nije tačno: Testenine donose BENEFITE organizmu!

Autor: Republika

Lifestyle

27.09.2020

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjajne vesti za ljubitelje rezanaca! Već znamo da je testenina gotovo savršena hrana: laka za pripremu i vole je i mališani jednako kao i odrasli. Ako od nastanka pandemije živite od testenine, niste sami. Međutim, čini se da se nedostatak paste uvek svodi na njenu nutritivnu vrednost!

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Iako nećemo raspravljati o tome da li je testenina u rangu sa hranom bogatom vitaminima i vlaknima, poput pasulja ili svežeg voća i povrća, rezanci zapravo imaju brojne blagodati koje vredi razmotriti, kaže Diane Velland, registrovani dijetetičar i zdravstveni stručnjak.

Novo istraživanje objavljeno prošlog meseca u časopisu "Frontiers in Nutrition", analizirajući ishranu odraslih i dece koja jedu testeninu, otkrilo je da je konzumacija testenine i kod dece i kod odraslih povezana sa boljim kvalitetom ishrane i boljim unosom hranljivih sastojaka od one kod odraslih i dece koja to čine!

Studija je ispitivala povezanost između potrošnje testenine, manjka unosa hranljivih sastojaka kako je definisano Dijetetskim smernicama iz 2015. godine i kvaliteta ishrane u poređenju sa potrošnjom ne-testenina u populaciji SAD (deca uzrasta od 2 do 18 godina i odrasli stariji od 19 godina).

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

- Testenine mogu biti efikasan gradivni materijal za dobru ishranu tokom čitavog životnog ciklusa, jer služe kao savršen sistem za isporuku voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki - objašnjava Velland.

Ovo je zaista srž njenog nutritivnog potencijala - idealna je osnova za uparivanje sa celom hranom.

- Zamislite testeninu kao platno na koje možete dodati gotovo svaku hranu bogatu hranjivim sastojcima, bogatu vlaknima, kako biste stvorili nezaboravna i ukusna jela - dodaje Velland.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

- Ova analiza podvlači hranjivu važnost žitarica, poput testenina, u skladu sa zdravom ishranom. To pokazuje da oni koji jedu testeninu imaju kvalitetniju ishranu od onih koji ih ne jedu.

Velland je izložio glavne zdravstvene benefite koje ćete dobiti ako jedete testeninu...

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Povećana folna kiselina

Jedna porcija (oko 2 unci) obogaćene testenine obogaćena je sa oko 25 procenata ili 100 mikrograma preporučenog dnevnog unosa folne kiseline u ishrani. Folna kiselina pomaže vašem telu da održava i proizvodi nove ćelije. Takođe može da pomogne u prevenciji raka debelog creva i grlića materice, kao i da smanji rizik od urođenih oštećenja kod trudnica.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Održiva energija

Kao složeni ugljeni hidrati, testenine se razlažu na glukozu, koja je primarno gorivo vašem mozgu i vašem telu da bi vas energizirala i bila budna tokom dana. Nizak glikemijski indeks Sa niskim GI, testenine održavaju nivo šećera u krvi (relativno) pod kontrolom, tako da možete ostati pod naponom tokom celog dana.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Bolji kvalitet ishrane

Nedavno gore citirano istraživanje pokazalo je da je konzumacija testenine i kod dece i kod odraslih povezana sa boljim kvalitetom ishrane i boljim unosom hranljivih sastojaka od odraslih i dece koja ne jedu testenine. To znači da je potrošnja testenine bila povezana sa većim unosom hranljivih sastojaka koji su nam potrebniji, poput gvožđa, magnezijuma, prehrambenih vlakana, vitamina E i folata (kao što je gore pomenuto) i manjim unosom hranljivih sastojaka kojih unosimo previše, poput zasićenih masti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bez natrijuma i bez holesterola

Testenine sadrže malo natrijuma i holesterola, tako da možete da se osećate dobro zbog toga što jedete. Za dodatni nutritivni podsticaj, pokušajte da dodate malo sveže ribe ili morskih plodova u svoju testeninu. Morski plodovi sadrže omega-3 masne kiseline, koje pomažu u snižavanju holesterola i štite zdravlje srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading